Продължава издирването на Боян Петров в Хималаите. Очаква се днес спасителните екипи да атакуват връх Шиша Пангма в търсене на алпиниста. В неделния ден шерпите достигнаха на метри от върха, но се прибраха заради лошо време, намирайки инсулинa на Боян Петров. Ако времето позволи част от спасителния отряд днес ще тръгне към върха, а останалите спасители ще се върнат да търсят отново между Лагер 2 и 3.

Вижте биографията на Боян.

14боян петров

Боян Петров е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, той работеше в Националния природонаучен музей при БАН. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

Роден на 7 февруари 1973 г. в София в семейство на работещ в куклен театър баща и майка художник. Увлича се от планината и дивата природа от дете. Завършва СУ“Св. Климент Охридски“ през 1997 г. като магистър със специалност зоология и екология. Продължава кариерата си в Националния природонаучен музей в София, понастоящем в Отдел Безгръбначни животни. Областите на научните му изследвания са прилепи, земноводни влечуги и пещерна фауна, както и фауна на високите планини по света.

Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Автор е на десетки експертни оценки, становища, инструкции, рецензии, отчети, научни и научно-популярни публикации и пътеписи. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Активно участва в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие.

Семеен, има две деца, Тея и Явор.

На два пъти боледува от рак и успява да се излекува. От 2000 г. има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум 2 през 2009 г. пропада в ледникова цепнатина, от която бива изваден от група испански алпинисти.

През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. Въпреки това на следващата година прави рекордни изкачвания на Кангчендзьонга, Броуд Пик и К2 с пирони във възстановяващия се крайник. След слизането от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза, губи съзнание и успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата АМ“Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и бива хоспитализиран във Военномедицинска академия в София в тежко състояние с опасност за живота. В началото на ноември 2016 г. прави първия си лек преход след катастрофата, а в началото на декември подновява тренировъчните си изкачвания от Княжево до Копитото във Витоша.

През пролетния сезон на 2018 година Боян Петров се отправя към най-ниския осемхилядник Шиша Пангма (8027 m) като подготовка за изкачване на най-високия Еверест (8848 m) от северната му китайска страна.

На 29 април започва самостоятелен опит за изкачване на върха, без да носи със себе си сателитен телефон. За последен път е видян с бинокъл от базовия лагер на 3 май, когато се придвижва към разположения на над 7000 метра лагер 3. На 5 май украински алпинисти и шерпи откриват палатката и спалния му чувал навяти от сняг в лагер 3 на височина около 7350 метра. На 6 май българското посолство в Пекин е уведомено, че Боян Петров е в неизвестност от 3 дни. Алпинистът е обявен за изчезнал. Организират се опити за издирването му, възпрепятствани от лошо време. От два дни насам екипи претърсват района, в който се предполага, че би могъл да се намира Боян Петров, включително и с хеликоптери, но безрезултатно. Днес е последният ден, в който той ще бъде търсен. Съпругата му обяви във фейсбук профила си, че не желае да подлага на риск живота на други хора.

13шерп

На десетия ден от издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите след опит за изкачване на осемхилядника Шиша Пангма, китайските спасители са открили само лични вещи, сред които и инсулин, използван от българина. Това е станало при претърсването на района около най-високия Лагер 3 под върха. Хеликоптерите, базирани в непалската столица Катманду, не са излетели, тъй като не е имало нужда.