„Палките“ с ефективни присъди и уволнение от МВР, могат да обжалват пред ВКС

„Палките“ с ефективни присъди и уволнение от МВР, могат да обжалват пред ВКС

Апелативният специализиран наказателен съд е осъдил на по 3 и 4 години затвор всички полицаи по делото, придобило популярност като „Палките“, които бяха арестувани в Пазарджик и Пловдив за искане и получаване на подкупи още през 2011 година. Това стана ясно от изявление на зам.-административния ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева, цитирана от Агенция „Фокус“.

„На един от участниците е наложено наказание от 4 години, а на останалите – 3 години „лишаване от свобода „ефективно“, заявила е прокурор Начева и е допълнила, че подсъдимите са и лишени от право да заемат длъжност в системата на МВР за срок от 5 години. Наложени са им и глоби в размер на 3-4 хил. лева.

Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Петър Костадинов, Марин Енджов, Иво Даскалов, Георги Георгиев, Илия Сотиров, Наско Ставрев, Илия Пърличков, Здравко Тодоров и Иван Араланов бяха задържани през лятото на 2011 г. и обвинени в участие в организирана престъпна група за взимане на подкупи от водачи в условията на продължаващо престъпление. Разследването започна по сигнали на рекетирани шофьори. От тях са били искани суми между 20 и 50 лева.

Според обвинението задържаните полицаи криели парите от взетите подкупи в кухина в дръжките на служебните им палки, откъдето идва и наименованието на операцията. За доказването на рекета бяха експлоатирани и специални разузнавателни средства (СРС), както и скрити свидетели, но в последствие материалите от тях се оказаха негодни пред съда.

През годините делото три пъти беше връщано на прокуратурата. Въпреки, че престояха близо половин година в ареста подсъдимите не се признаха за виновни и твърдяха, че всичко е постановка, припомня в-к „24 часа“. На 28 ноември 2016 година Специализираният наказателен съд оправда всички дванадесет подсъдими по делото, тъй като прецени, че няма достатъчно доказателства за вината им. Решението на въззивния съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Няма коментари.

Няма коментари!

Все още няма коментари.

Остави отговор