Около 300 пациенти са били изследвани безплатно за диабет в рамките на едномесечна кампания, която е протекла с подкрепата на двата „Лайънс клуб“-а в Пазарджик, съобщи Георги Стоянов – президент на мъжкия клуб в града. Пациентите са избрани на случаен принцип, а имената им са бил предоставени от практиките на личните лекари в областния град.

Президентът на дамския „Лайънс клуб-Тракия“ в Пазарджик Богдана Гечева от своя страна разказа, че целта на благотворителната инициатива е да се помогне на тези, които все още не знаят, че са застрашени, или не могат да си позволят да платят. Една четвърт от общопрегледните пациенти са показали отклонения от нормалните стойности на кръвната захар и са предприети незабавни мерки за лечението им. Средствата за благотворителната инициатива са били събрани по време на Коледния благотворителен бал на „Лайънс клуб“ -овете.

Международните диабетни организации съветват лекарите активно да го търсят в така наречените рискови популации. Най-общо казано това са пациенти с първа линия родственик с диабет, такива с високо кръвно налягане или висок холестерол, преживяли сърдечно-съдови инциденти като инфаркт или инсулт, хора с наднормено тегло или такива на възраст над 45 години, водещи заседнал, изпълнен със стрес начин на живот. Медицината разполага с убедителни доказателства, че около 60% от случаите с диабет и 30% от диабетните усложнения могат да бъдат предотвратени чрез промяна в стила на живот или медикаментозно лечение. 

Цялата пресконференция можете да гледате – ТУК