На 16 май 2018 година се навършва една година от кончината на председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Да си спомним за него с една публикация на вестник „24 часа“ от 16 май 2017 година. Поклон пред светлата му памет!

Проф. Лъчезар Цоцорков – човекът, стъпил на два полюса

За 15 г. той инвестира в Панагюрище 30 пъти повече от бюджета на общината

Кой е Лъчезар Цоцорков?
Потомък на герои от Априлското въстание, безкрайно горд от рода и от града си. Той е роден в Панагюрище на 16 октомври 1945 г. Редовно събираше целия си род на годишна среща в родното място.
В града във всяко трето семейство има човек, който изкарва хляба си при него, казват местните. Това е човекът, който в смутните години на прехода изправи “Асарел-Медет” на крака, не позволи да фалира, научи я на пазар и я направи една сред водещите у нас, разказват хора от минния бранш.
Казват дори, че инвестициите на “Асарел- Медет” в Панагюрище за 15 г. са колкото 30 пъти бюджета на общината за това време. Благодарение на проф. Лъчезар Цоцорков в Панагюрище бяха осъществени грандиозни проекти, казват негови съграждани.
Той вдъхнови връщането на Панагюрското златно съкровище в града. Това стана след договор между НИМ, “Асарел-Медет” и лично проф. Цоцорков като меценат. Така бяха направени две златни копия на съкровището и изградена уникалната зала трезор в музея на Панагюрище, където да се съхранява оригиналното съкровище при експонирането му всяка година в средногорския град.
Отново по инициатива на проф. Цоцорков в града бяха построени спортната зала “Арена Асарел” и МБАЛ “Уни Хоспитал” на база публично-частно партньорство между “Асарел-Медет” АД и община Панагюрище.
Професорът бе и спонсор на много спортни клубове и обществени прояви, които без неговата намеса не можеха да бъдат реализирани.
През 1964 г. той завършва средно образование в СПУ “Нешо Бончев” в родния си град. През 1971 г. завършва висше инженерно образование във ВМЕИ – София, специалност “Подемно-транспортни, строителни и минни машини”. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема “Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси”, а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” – София.
През 2005 г. получава званието “Почетен гражданин на Панагюрище” за изключителния му принос за развитието на общината. През 2006 г. с указ на президента Георги Първанов от 19 юли е удостоен с най-високото отличие – орден “Стара планина – първа степен” за изключително големи заслуги към страната.
Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” от 2014 г. насам, а преди това е дългогодишен изпълнителен директор на минно-обогатителния комплекс.
Сам разказва, че е влязъл в предприятието веднага след завършването си. Кариерата му всъщност започва през 1971 г., когато постъпва като стипендиант на предприятието в ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителния комбинат “Медет”.
През 1986 г. става главен директор на “Асарел-Медет”, а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс “Асарел-Медет” – до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството. Начело на компанията е от 30 г.
Влюбен в Панагюрище завинаги, потомъкът му обикаляше и света, но винаги се връщаше. До вчера.
През 1996 г. Цоцорков посещава Божи гроб в Йерусалим и става вторият хаджия в Цоцорковия род.
Той е и първият българин, стъпил на двата полюса, написа “24 часа” през 2014 г. Това съобщи сайтът ClimbingGuideBg.com, който е на известния български алпинист Николай Петков. Цоцорков е стъпил на Южния полюс на 15 декември 2014 г. в състава на 10-членна експедиция, две години по-рано, през 2012 г., отново с международна експедиция той е бил на Северния полюс.
Той е и сред основателите на БМГК през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На редовното общо събрание на камарата, провело се на 27 април тази година, той бе избран за първия ѝ почетен председател.
Носител на наградата “Мениджър на годината 2009” . Беше член на Съвета на директорите на Атлантическия клуб.
Почетен председател е на Сдружение на предприемачите – Панагюрище, съучредител и председател бе на “Реформ Юнион Клуб” – София, членуваше в Ротари клуб – Панагюрище, председател е на УС на Индустриален клъстер “Средногорие мед”.
Член е на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес, както и на УС на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, член е и на 3 международни академии.
Автор е на книгите “Основи на фирмената култура” и “60 мига от моя живот”.
Професор Цоцорков се гордееше с изключително задружно семейство. Съпругата му Ася бе дългогодишен директор на Общинска дирекция “Социално подпомагане” в Панагюрище. Двамата имат син и дъщеря.
Синът им Димитър Цоцорков, който е на 41 г., е завършил икономическото си образование в Лондон. Председател е на Управителния съвет на “Асарел-Медет” АД. Той е семеен и има три деца – близнаците Лъчезар и Теодора и по-малък син Йордан. Дъщерята на проф. Цоцорков – Велислава (29 г.) е адвокат в Софийската колегия. Завършила е право в СУ“Св. Климент Охридски” и е специализирала международно право в Лондон. Семейна е от 2015 г.