По време на днешното заседание на редовната Комисия по земеделие, храни и гори, което тече в парламента, присъстват розопроизводители от района на област Пазарджик, както и кметът на Стрелча – Стойно Чачов, а на самото заседание като извънредна точка ще искаме да се разгледа проблемът с изкупната цена на българската роза и забавянето на заплащанията на продукцията, съобщи народният представител от БСП – Йордан Младенов.

„Ние от БСП сме инициирали тази среща, като искаме да изслушаме и министерството на земеделието,в лицето на министър Румен Порожанов, дали има визия за това, как може да се помогне на розопроизводителите. Ние ще предложим два варианта. Първият вариант е, те да бъдат вкарани в директните плащания и да имат обвързана подкрепа, като гаранция за помощ на този традиционно български продукт, който става все по – труден за обработване и запазване като култура.

Вторият вариант, който е частичен, е да спасим положението само тази година, това означава през Министерството на принципа на програма de minimis, от Министерството на земеделието да се отдели една сума, която да подпомогне розопроизводителите, но това е частично решение, което има само временен характер, но е пък е спасителен вариант за тази година. „- коментира Йордан Младенов.

„Като голям проблем на розопроизводителите той посочи и наличието на еднодневните трудови договори, ще предложим те да отпаднат, защото са свързани и с голям административен проблем. Много по-малко средства влизат в хазната, от парите, които се дават за проверки за изрядността на производителите.“, каза още Младенов.

Ще ви информираме за изхода от днешната среща по-късно.