Двама академици – Димитър Димитров и Владимир Овчаров са най-новите почетни граждани на Пазарджик. Те бяха удостоени със званието днес, по време на Тържествената сесия на ОбС, посветена на този повод. С почетен знак на Пазарджик от Пленарна зала си тръгнаха поетесата Мария Генова и фотографката Петра Атанасова.

Всеки от тях произнесе вълнуващо слово и обяви, че наградата, която получава е най-скъпата за сърцето му, защото идва от родния Пазарджик. Акад. Димитър Димитров заяви, че присъденото му почетно гражданство го обвързва още по-дълбоко с града край Марица, тъй като той има още много планове за инвестиции в града. Припомняме, че той е ректор на ВУАРР, чийто филиал в Пазарджик работи от 2005 г. насам. В думите си на благодарност, той спомена, че именно по времето на ОбС с председател днешния кмет на града, е успял да закупи базата, в която днес се помещава висшето училище.

17маргарита1

Тъй като акад. Владимир Овчаров в момента е на Евразийския медицински форум в Казахстан, неговото отличие бе предадено на сестра му Маргарита. Благодарственото му слово бе прочетено пред аудиторията от председателя на ОбС – Хари Хараламбиев.

„През живота си получих много и различни награди, и отличия – български и международни, но присъденото ми от вас обществено звание, е за мен най-емоционалната награда, защото е от града на моите родители и прародители. Благодаря …  Оглеждайки се в моя живот, смело заявявам, че началото му бе поставено в Пазарджик – град, за който винаги си спомням с умиление, основа на моя път в науката и висшето образование. Моите успехи са благодарение на знанията, които получих в Единно средно смесено училище – гр. Пазарджик. За мен усвоените знания станаха градивна основа за последващото ми развитие в областта на медицинската практика и наука, знания, които поставиха началото на цялостното ми личностно и професионално развитие…“ – бе написал акад. Овчаров.

17мария генова

Не по-малко емоции вложи в думите си поетесата Мария Генова, която заяви, че е благодарна да получи почетен знак, заради своя „малък принос“ към културното развитие на града. „Сега, когато съм на прага на късните надежди и ранните разочарования, позволете ми да ви благодаря за оценката, която ми поставяте.“ – заяви тя.

17петра1

Петра Атанасова бе изключително лаконична, но не скри своето вълнение от наградата.

Двете дами получиха и парична награда от името на Община Пазарджик.

17съветници2

Сесията стартира с изпълнението на Химна на Пазарджик, последван от едноминутно мълчание в памет на Баташките великомъченици.

17слово-тодор

 

Последва тържественото слово на кмета Тодор Попов, който поздрави съветниците за отговорното им поведение в пленарна зала, подчерта, че предизвикателствата, които стоят пред съветниците изискват от тях грижа за хората, които са им гласували доверие, но също и желание да направят на практика града едно още по-добро и желано място за живеене. – част от словото – ТУК

17слово-надя

Приветствие към съветниците отправи народната представителка Надя Клисурска, която единствена от депутатите бе уважила поканата на Общински съвет. След нея на трибуната се изправи и зам. областният управител Йордан Кожухаров, както и лидерите на групи в местния парламент. Гости на сесията бяха също и почетните граждани Александър Арнаудов и Марин Маринов, както и ексшефът на ОбС – Пазарджик – Здравко Христев и екскметът Георги Терзов.

17гости1