Нова производствена база откри в Пазарджик водещата машиностроителната компания РАИС. Промишленото предприятие разширява дейността си на нов терен, който се намира в близост до сегашната производствена база на РАИС. Инвестициите в разширяване на производствените мощности възлизат на 8 600 000 лв. Новото предприятие е изградено на 3800 кв.м. разгърната застроена площ в новообособен промишлен район. Изградени са два цеха, шоурум и административна сграда със зали за обучения и повишаване на квалификация на персонала. В момента са разкрити 40 нови работни места, а общо в двете бази на предприятието работят 140 човека.

17раис5

“Разширяването на производството е продиктувано от увеличеното търсене на произвежданите от РАИС машини. През последните две години ние утроихме нашето производство, което наложи да направим тази инвестиция, където обособихме монтажа на машините и механична обработка на дребни детайли. На старата площадка ще останат да се произвеждат корпусите и защитата на работните зони на машините”, съобщи при откриването на базата управителят на РАИС инж. Нишан Бъздигян. Той подчерта, че през последните години значително е променена технологията на организацията на монтажа, съобразена с Internet of things концепция. В производството на дребни детайли е повишена производителността и ефективността от използваното оборудване с въвеждане на роботизирани комплекси. Въведен е и софтуер за управление и наблюдение на производствения процес и на самото оборудване, както на място, така и от разстояние – дейности съобразени с Индустрия 4.0.

17раис4

„Гордост е за нас, че в РАИС успяваме да сме в крачка с това бързо развитие на интернет базираните технологии“, сподели още инж. Бъздигян преди да пререже лентата на новото предприятие заедно  д-р Йошихару Инаба, президент и главен изпълнителен директор на FANUC Corporation, Япония, и  областния управител на Пазарджик Стефан Мирев

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов поздрави г-н Бъздигян за това, че отново икономическият растеж се движи от инвестициите, включително и на тези 8,6 млн.лв., направени от РАИС.

17раис1

Кметът на Пазарджик Тодор Попов посочи, че Пазарджик вече изпреварва по брутен вътрешен продукт съизмерими с него градове и затова „заслужена е гордостта не само с това как изглежда града ни, а и с това какво правят хората в него“.

Д-р Йошихару Инаба, президент и главен изпълнителен директор на FANUC Corporation, Япония, припомни началото на сътрудничеството с РАИС: „Започнахме партньорството си с РАИС в началото на ерата на CNC машиностроенето в България, преди 23 години РАИС беше пионер в тази нова ера на машиностроенето в България и днес РАИС се превърна в лидер. Ние изключително много ценим това постижение и сме щастливи да сме част от това постижение. РАИС имат изключителни постижения и в роботизацията и индустриалната автоматизация“.  С тези думи д-р Йошихаро Инаба поздрави екипа на РАИС за успехите им.

Гости на официалното откриване бяха още посланикът на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанабе, Клаус Понвайзер, ръководител на направление Machine Tool Systems за Австрия и Югоизточна Европа в Сименс АГ, Австрия, много партньори на РАИС, както и предприемачи от региона.

Гостите имаха възможност да разгледат шоурума с изложените в него металорежещи машини от производствената гама на РАИС, както и машини на компании, за които РАИС е системен интегратор. В монтажния цех бяха показани най-новите модели на машините, както и роботизирана производствена станция. РАИС оборудва предприятия с цялостно изградени роботизирани комплекси, където няколко металорежещи машини с ЦПУ се обслужват от един робот. Направена беше и демонстрация на Mt-link-i – софтуер за наблюдаване състоянието на машините, с помощта на който се анализират различни показатели, в т.ч. натовареност, производителност, време на престой.