Писателят Яко Бойчев стана носител на наградата за цялостен принос към развитието на културата в Пазарджик за 2017 г. Статуетка на светите братя Кирил и Методий, както и парична премия, му бяха връчени днес по време на тържествена церемония, която се състоя в зала „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик. Ето какво каза той след като получи наградата си – ТУК

18дони и нети

Водещи на тържеството бяха творческият тандем Дони Векилов и Нети Добрева, които с емоция и много настроение станаха съпричастни с радостта на наградените и дошлите да ги подкрепят в залата, техни ученици и родственици. В края на церемонията Дони съобщи, че е свързан с пазарджишкия край, чрез рода на баща си от Стрелча.

18награди

Препълнената зала изслуша най-напред Химна на Кирил и Методий изправена на крака, а сред публиката бяха златното момиче и лице на пазарджишкия спорт – Рени Камберова, шефката на Регионалния инспекторат на образованието – Валентина Кайтазова, началникът на отдел „Образование и култура“ – Гергана Табакова, както и стотици учители, директори и ученици от общината.

18момчета

Момчешки хор сложи началото и края на тържеството.

Ежегодно по това време на годината община Пазарджик, в лицето на отдел „Образование и култура“ прави анализ на постиженията в областта на образованието и творческите дейности, и избира хората, които има най-големи заслуги през изтеклата година. Номинации могат да правят и отделните училища, както и творческите съюзи.

Наградите връчи кметът на Пазарджик – Тодор Попов. Словото му беше емоционално, като той подчерта, че се гордее с постигнатите резултати от страна на учителите и директорите, през времето на неговото управление. „Вие сте интелектуалният елит на нашия град, хората, които заслужават да бъдат потачени в дните преди празника 24 май. “ – заяви кметът. Той посочи, че положителни промени са настъпили във всички сфери на образованието и културата в общината, като се започне през детските градини, училищата, читалищата, театъра, галериите, творческите съюзи на писателите и художниците и се стигне до множеството фестивали по изкуствата, които се провеждат в Пазарджик.

„През тези години успяхме да постигнем резултати и в работата с т.нар. малцинствени групи, децата на Пазарджик и общината учат в чисти и приветливи класни стаи, горд съм с това, че нашата община отдавна е осъзнала вашата значимост, ето защо в днешния ден ние ще изразим своята благодарност и чрез общественото признание, което ще получат наградените учители, директори и творци.“ – каза още кметът. „Призовавам ви да продължите все така самоотвержено да възпитавате и обучавате младите, а също така да съхраните своята общност. Да сте здрави, позитивни и добронамерени! Респект и уважение към всеки един от вас и да имате мотивацията да продължите!“

Наградите се присъждат в два раздела – образование и култура, всеки от наградените получава грамота и парична премия.

18екатерина Кръстинова- ОДЗ Радост

Учител на годината за предучилищен етап е Екатерина Кръстинова, ОДЗ „Радост“

18цонка георгиева, юнаците

Учител на годината за начален етап стана Цонка Георгиева, от училището в Юнаците

18емилия петрова, мало конаре

Учител на годината за прогимназиален етап е Емилия Петрова, от училището в Мало Конаре.

18емилия дурева

Учител на годината за постижения в гимназиален курс е Емилия Дурева, от ЕГ“Б.Брехт“.

18илия михайлов

Специална награда за постижения в областта на образованието и патриотичната гражданска позиция получи преподавателят по история в СУ“Г.Брегов“ – Илия Михайлов.

18физкултурник

Втората специална награда бе за преподавателя по физическо възпитание и спорт Иван Стефанов, от училище „Петър Берон“.

Втората част от образователните награди касаят директорския труд.

18татяна атанасова - дъга

Директор на годината за обединено детско заведение стана Татяна Атанасова, ОДЗ „Дъга“

18илия Минчев

Директор на Центъра за специални образователни потребности и личностна подкрепа – Илия Минчев

18стефан ангелов

Директор на годината с принос към образователното дело – Стефан Ангелов, ОУ“Стефан Захариев“

18теодора христова

Директор на годината за основно училище – Боряна Кънева, ОУ“Христо Ботев“ , тъй като тя отсъстваше по уважителни причини наградата получи Теодора Христова.

18станка пашова

Директор на годината за гимназия е Станка Пашова, СУ“Д-р Петър Берон“ – Пазарджик.

Раздел изкуство и култура

18сашо йотов1

За принос в литературния живот – сатирикът Александър Йотов.

18благовеста кулина

За принос в развитието на музикалната дейност, корепетиторът на представителен детски хор „Слава Русева“ – Благовеста Кулина.

18люлин търкаланов

За принос в раздел „Изобразително изкуство“ – Люлин Търкаланов.

18людмила митева

За развитие на театралната дейност – Людмила Митева.

18николета манджукова

За журналистика – Николета Манджукова, кореспондент за Пазарджик, БТА

18никола колев1

За фотография – Никола Колев

18шулева

Специална награда за принос в развитието на краведското дело и историческите проучвания – Лиляна Шулева, тъй като тя не можеше да присъства, защото е в чужбина, наградата получи дъщеря ѝ.