Три дни Костандово пее, свири и танцува по време на 23-ия Национален фолклорен фестивал“Костандово 2018“. Събитието се организира от Министерство на културата, Община Ракитово, Кметство Костандово и Народно читалище“ Просвета 1919“ в градчето. В първия ден участват 210 участници, 36 състава ще се изявят в събота, а 40- в третия ден, съобщи секретарят на Народно читалище“ Просвета 1919“ Пламен Киселов. В Костандово пристигнаха състави и индивидуални участници от областите Силистра, Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград, Перник, Кюстендил, София, Сливен и Пазарджик. Сред по-атрактивните са група за шопски хумор от село Нови хан, община Елин Пелин, мъжката група“ Стар мерак“ от град Банско и гайдарите от Златоград. Жури в състав Николай Чапански от Радио“ Пловдив“, Галя Асенова от ТВ“СКАТ“, Иванка Паунова, диригент на Ансамбъла за народни песни и танци „ Пазарджик“ и Маестро Никола Янев-Чоли, художествен ръководител на редица състави от Община Ракитово ще оценява най-добрите. В първата вечер гост на фестивала бе фолкпевицата Татяна, в събота-Райна, а в неделя-във финалната вечер- „Роял бенд“, а събитието ще бъде закрито с празнична заря.

19костандово1

Официални гости при откриването на 23-ия Национален фолклорен фестивал „ Костандово 2018“ бяха евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, член от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент, народният представител от „ БСП за България“ Йордан Младенов, Костадин Холянов, кмет на община Ракитово, Нина Димова, председател на Общинския съвет в Ракитово, инж.Бельо Мандраджиев, председател на ОбС във Велинград, Ведат Хюсеин, областен председател на ДПС в Благоевград и Юмер Хамза, областен председател на ДПС в Пазарджик, Ерхан Саатчъ, кмет на с.Нова махала, община Батак, зам.-кметът на Община Ракитово Цанко Молов,, кметът на село Дорково Николай Ковачев, директорът на Горско стопанство-Ракитово Муса Али, зам.председателите на ОбС в Ракитово Момчил Арнаудов, Иван Иванов и Димитър Бекташев, общински съветници, както и зам.-кметът на Велинград Исмаил Моллов .

19костандово2

Костандово отваря врати за хилядите гости на 23-ия Национален фолклорен фестивал и ние, потомците на Орфей, свято пазим магията на родопската песен. Нека през тези 3 дни отворим душите и сърцата си и се насладим на празника, каза в приветствието си кметът на Костандово Валентин Вигнев. Костандово има бъдеще и се развива, хората тук поддържат българския дух и няма по-силна магия от народното творчество. Българският дух е жив и всеки народ трябва да знае откъде идва и накъде отива, каза в приветствието си кметът на Община Ракитово Костадин Холянов. Той допълни, че „наш дълг е да съхраним българския дух“ и увери костандовци и жителите на общината, че усилията му са насочени да се подобри живота в този край. Г-н Холянов пожела успех, късмет и благоденствие на всички участници във фестивала. Евродепутатът Искра Михайлова благодари за възможността да бъде част от този вълнуващ празник, поздрави жителите на Костандово и община Ракитово за хубавите постижения и пожела успех на фестивала, както радост и удоволствие на всички зрители. Поздравителен адрес бе получен от кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, а организаторите благодариха на дарителите, спомогнали за провеждането на празника.