С хоро, което се изви върху разпръснатия по пътя розов цвят приключи протестът на розопроизводителите от Бяга и Брацигово. Повече от час те не пропускаха автомобили по пътя Пловдив – Пещера, който минава през центъра на брациговското село.

Протестът бе подкрепен и от кмета на Брацигово Петко Петков, който пое ангажимента да търси изход от ситуацията, тъй като в момента изкупната цена на дамасцената е 1.60 лв. за килограм. Общо около три хиляди декара са розовите насаждения в общината, като голяма част от тях са в района на Бяга. Има хора, които са се върнали от чужбина, за да гледат рози, а сега се оказва, че парите, които са взели на кредит, за да обработват нивите с гюл, няма как да се върнат.

Хората протестират напълно основателно, заяви кметът Петко Петков, за много от  тях това е основен поминък. Те получават парите от труда си в периода на изкупуването на розите, а после живеят с тях цяла година, като трябва да заделят за препарати за растителна защита, както и за обработка на нивите. Розите изискват множество грижи, а когато дойде моментът на беритбата двама души не стигат, за да се обере цвета, заявиха производители. Проблемът е много голям и правителството трябва да намери неговото решение.

Стрелчани пък се присъединиха към протеста във Войнягово. Там за среща с недоволните от Карлово, Казанлък и Стрелча дойде лично министър Румен Порожанов. Той заяви, че държавата няма как да се намеси в отношенията между две частни страни по една сделка, но може да регламентира целия процес на производство, ако се приеме Закон за розата. За тази година въпросът ще намери частично решение, като производители, които могат да докажат претърпените загуби ще бъдат овъзмездени на принципа „де минимис“.

Това не решава проблемът ни, контрираха розопроизводители от Брацигово. Реколтата заминава, а загубите ни се равняват на суми от пет до десет хиляди лева на семейство. Зависи от големината на нивите и добивът от декар.