* На снимката:  Фотография – оригинал и оцветена на революционера от Пещера Атанас Горов
„Администраторите на група „За Община Пещера“ ще стартират утре, точно в 19.30 ч. във Фейсбук нова игра, която ще популяризира известните личности на града, родени и живяли в него през различните епохи, изявили се в различни сфери на науката и обществения живот,“ съобщи Мария Джуркова. Професори, художници, писатели, политици и будители ще бъдат представяни първоначално със снимка.
Целта на посетителите в групата е да познаят човека и да разкажат за него. Всеки верен отговор ще носи парична награда, но не за участниците, а за общата хазна, в която ще се трупат средства за благотворителност. Админите са ангажирали с каузата си рекламодатели, които в края на месеца ще осребряват верните отговори. След като личността бъде разпозната, към снимката ще бъде добавяна и кратка информация за живота ѝ. Текстовете ще бъдат публикувани и в Уикипедия, тъй като за голяма част от видните пещерци в енциклопедията все още няма статии.
Черно – белите снимки са оцветени от професионално фотостудио, а при интерес от страна на читателите, ще бъдат публикувани и двата варианта на кадрите.
Събраната сума за седмицата ще бъде дарявана на:
1. По равно на църквата „Св.Петка“ и джамията в Пещера, в момента е в двете сгради текат ремонтни дейности.
 
2. На Исторически музей – гр.Пещера.
 
3. На Кризисен център за лица, пострадали от физическо насилие, позициониран в града.
 
Играта ще продължи точно три седмици като ще стартира на 24 май в 19:30 часа.
„След като тя приключи, снимките ще бъдат подредени на плакет и ще бъдат дарени на Историческия музей. Голяма част са неизвестни на обществеността до момента. Издирихме ги с помощта на СУ“Св.Климент Охридски“, Болница „Пирогов“ и др.“, разказа още Мария Джуркова.
От фирмите – спонсори са подсигурени и предметни награди за участниците, които ще коментират, като те ще бъдат разпределяни на лотариен принцип ежедневно. Веднъж седмично един от участниците ще получава подаръчен ваучер за СПА почивка. 
„Подобни игри са правени и преди от нас в същата тази група, но до сега не така мащабно и с дарителска кауза.
Организатор на играта е Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „За Община Пещера“ с председател Златка Цвеева. След като направихме проучване установихме, че до момента такава инициатива не е провеждана никъде. Надявам се да е добро начало и успешна практика.“ – каза още Мария Джуркова.