„Златното момиче“  – Ренета Камберова откри с вдъхновяваща реч двудневния турнир на СК“Диляна Прима“, който събра в спортната зала „Васил Левски“ участнички на 11 клуба от страната и чужбина. Малцина свързани с художествената гимнастика не знаят, че лицето на пазарджишкия спорт е стартирала своя спортен път именно при основателката на „Диляна Прима“ – Величка Петкова.

26ренета-деца

 

Днес по следите на Рени уверено върви малката Дара Стоянова, която също ще видим на игралното поле.

Днешният ден е свързан с Рени Камберова и чрез репортаж за нея, който бе излъчен по БТВ. По време на участието си тя показа трикото, с което е играла на музиката от „Матрицата“, когато спечелиха бронза в Рио де Жанеро. Многократната шампионка от различни турнири го показа на зрителите, а също така разказа, че то е било на корицата на „Вог“.

29ренета-рио

В дома ѝ в Пазарджик има лична стена на славата, тя е създадена от майка ѝ, която събира медалите от първото до последното състезание на „златното си момиче“. През тази година Ренета Камберова се дипломира в Националната спортна академия, а по този повод си припомня това, че един от изпитите ѝ е бил опростен от преподавателка, която дала това обещание преди Европейското първенство по художествена гимнастика. Това мотивирало целия ансамбъл, а заради изпита момичетата взели и златото.

Най-скъпият ѝ медал е олимпийският от Рио де Жанейро. Ренета призна пред камерата, че го е носила непрекъснато на шията си, в продължение на три дни и нощи. Не можех да повярвам, че е истински, разказа тя пред камерата на БТВ. Свалила го едва когато започнал да я кара да се прегърбва.

„Аз съм най-младата почетна гражданка на Пазарджик и това ме прави много горда, защото чрез моя избор Пазарджик показа на всички, че младите хора също могат да бъдат успели и да служат за пример на останалите“ -каза Ренета Камберова пред камерата на БТВ. Припомняме, че на 28 април, Ренета Камберова организира в Пазарджик първата спортна конференция „Искам да съм като тях“, така доведе в областния град имена като Антъни Иванов, Елица Янкова, Теодора Александрова и Ина Ананиева.