Ана Гройс, PZdnes.com

Не един и два пъти сме писали за проблема с безстопанствените кучета, чията пазарджишка адресна регистрация е съмнителна, тъй като четириноги редовно прииждат и от Пловдив. Не един и два пъти сме ставали свидетели как в определени сутрини градът осъмва с нови глутници бездомни четириноги. Обикновено в района на МБАЛ Пазарджик, кръговото кръстовище при КАТ, напоследък вече и при Автогара Пазарджик. По-активните в социалната мрежа знаят и за страницата PAW- Pazardjik Animal Welfare, която се поддържа от няколко млади жени.

29приют1

Основният двигател на активистките е Галина Банкова – Медарова. Повече от 7 години спасява бездомни кучета и котки. В началото клетите изоставени животинки се приютяваха в наети под наем гаражни клетки, лекуваха се в клиника, като междувременно се търсеха спонсори, които да поемат лечението на несретниците. Търсят се непрекъснато и осиновители, които да приютят, и да обичат клетите животни. Много от тях наистина бяха спасени. Много от тях вече живеят в семейства, някои дори заминаха за чужбина. Само от началото на годината благодарение на усилията на двете жени  дом в България и зад граница са намерили 23 кучета и 14 котки. Дотук добре.

29приют

Проблемът е обаче, че броят на сигналите за изоставени, бездомни животни се увеличава всеки ден. В момента двете активистки освен за децата си, тъй като и двете са в отпуск по майчинство, се грижат и за 40 кучета. Споделят, че не им е никак лесно. Всички бездомни животни имат нужда от ваксини, прегледи, обезпаразитяване. От миналата година със собствени усилия двете градят приют за животните. В наето помещение в Мало Конаре се изграждат клетки. До момента 18 на брой. Някои с мрежа, за по-големите кучета обаче трябва здрав зид. Във всяка клетка има купички за храна, легла, завивките на които се сменят редовно. Допълнително в двора има 4 къщички. Обособени са и две стаи, каквото е изискването по нормативна уредба – една за храна и една приемна. Ентусиазмът, силите и възможностите на младите жени обаче е на изчерпване.

29приют4

Нормативните актове,  които трябва да спазват са томове. Изискванията – десетки. Проверките редовни. Актовете също. И всичко това паралелно с разходите и трудността, че с всичко се справят сами. Апелът на Галина и Анета е за помощ. Не само финансова, но и логистична, правна и всякакъв друг вид помощ. Нека бъдем хора и проявим добрината и съпричастността, които по природа носим в сърцата си. При желание за съдействие, можете да се свържете с Анета и Галина във фейсбук на страницата им PAW- Pazardjik Animal Welfare.