В деня на големия християнски празник Свети Дух, бе осветен новоизграденият християнски символ над село Ветрен дол.

Големият кръст е по подобие на този, който преди години над село Варвара направи бившият кмет Георги Пенев. Ветрендолският се намира на метри от оброчището „Свети Дух”, което е високо над населеното място.
Там през 1630 г. османските завоеватели са запалили едноименната стара църква на селото. Поради тази причина мястото е емблематично за ветрендолци разказва кмета Димитър Христосков. Във връзка с вчерашния празник в двора на църквата на Ветрен дол беше приготвен овчи и телешки курбан. От там миряните се отправиха към оброчището „Свети Дух”, от където се открива много красив изглед към селото и цялото подножие на Родопите. През зимата местни жители с доброволен труд и средства прекараха и водопровод до святото място, където в последствие бе изградена и чешма. Новият кръст е висок 12 метра и беше изработен от железобетон, което на практика го прави вечен. Предстои да бъде монтирано и осветление в бяла лед светлина. Старият кръст е запазен. Той свидетелства за това, че през годините ветрндолци са почитали изключително много това място. До него местни жители монтираха малко параклисче, където поклонници да могат да си палят свещи за здраве.

Следобед епископ Константийски Яков в съслужение с още четирима свещеници – Йордан Василев(Септември), Любомир Чавдаров(Ветрен), Георги Пашев(В. дол) и Стефан Йорданов(секретар на пазарджишката духовна околия) и дякон Николай Ангелчов отслужиха тържествения водосвет за освещаване на светия кръст над Ветрен дол. На водосвета присъстваха народният представител Даниела Малешкова, кметът на Общината Марин Рачев, неговият заместник инж. Явор Митев, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, негови колеги от ситипарламента, секретарят на общината Нина Вардина, директори от управленски екип към общинска администрация, почти всички кметове на кметства от септемврийска община, много местни жители и гости.

След края на църковния ритуал в небето бяха пуснати 7 бели гълъба. В Библията гълъбът символизира образа на Божия Дух.
В словото си след освещаване на кръста кметът Марин Рачев разказа накратко за всички премеждия, които са съпътствали изграждането на християнския символ. „Когато през миналата пролет населението от септемврийско застана зад кандидатурата на Даниела Малешкова и тя бе избрана за народен представител двамата с кмета на Ветрен дол бяхме убедени, че след множеството проекти изготвени между него и екипа в общината трябва да се направи нещо, чрез което да измолим от Бога по бързата им реализация за да имат ветрендолци по-добър живот. След като Общинския съвет взе с голямо мнозинство решението за изграждане на кръст не се забави и реакцията на под небесните сили. Започнаха подмятания от шепа хора, че едва ли не това е излишно. Други пък, че с тези кръстове сме щели да превръщаме общината в гробища. Подобни приказки не ни разколебаха, защото кръста е символ на вярата за всеки християнин и двамата с кмета ви Димитър Христосков продължихме да настояваме за изграждането му за да е ясно на всеки друговерец, че в село Ветрен дол живеят християни и не се срамуват да свидетелстват за това.

По-късно, когато бе отлята първата част от него ураганен вятър буквално наклони скелето като изкриви арматурата на кръста на почти 45 градуса в долната си част. Злите езици пак не останаха безмълвни – ако било Богоугодно това дело, нямало да стане така. Да, но и с това изпитание се справихме. След бурята докарахме големи кранове, изправихме скелето и изкривената арматура и с общи усилия на много хора от селото включили се доброволно оправихме тези поражения и продължихме. Мога да кажа, че не е имало ден, в който с кмета на Ветрен дол Димитър Христосков да не сме се качвали до тук за да следим как върви работата.

И когато дойде време за отливане на последния етап от кръста – беше деня 1-ви февруари. В този ден бях арестуван с обвинение, че съм нанесъл щети на община Септември за 13 мил. лв. Всички сте свидетели на събитията след това.
Превъзмогнахме и това. Докато срещу нашия екип се изсипваше по националните медии каква ли не помия още в същия ден доналяхме бетона и завършихме кръста. За мен и екипа ни това бяха дни на изпитания доколко сме убедени в правотата си и пътя, в който сме повели общината. Този кръст ще остави за винаги следа и спомен у всеки един от нас заради всичките тези неща, които съпровождаха изграждането му.

В писанията е записано, че когато човек вярва и е дълбоко убеден в поетия път рано или късно Божията благодат се излива преизобилно, когато са чисти и богоугодни помислите. А всички ние какво искаме и за какво се борим? За това минералната вода, която извира от недрата на с. Ветрен дол да може да се ползва от ветрендолци и другите населени места от септемврийско. Но не, както сега от трима четирима човека, а от всеки който иска да я ползва. Да се отоплят детските градини, училищата, да се построят къщи за гости, да се създадат условия за развитие на туризма. Дълбоко съм убеден, че всичко това е постижимо и че рано или късно ще се превърне в реалност”, сподели пред множеството присъстващи Марин Рачев.

След него за новия християнски символ ветрендолци бяха поздравени още от местния кмет Димитър Христосков и народният представител Даниела Малешкова.