Ана ГРОЙС, PZdnes.com

В петък в Пазарджик стартира поредното издание на фестивала на изкуствата „Арт идея – арт алея“. В продължение на седмица градът ни ще стане сцена на концерти, ателиета, пърформанси и занимания за деца за жителите и гостите на града.  Фестивалът „Арт идея – арт алея“ е един от младите фестивали в Пазарджик. Организира се от Община Пазарджик, а в рамките на фестивалните дни градът ни се превръща в център на изкуството.

Разположени в различни точки на града в културни институции, алтернативни пространства или на открито, събитията включват широка гама от съвременно и визуално изкуство, изложби, театър, концерти. Всяка година се регистрира активно участие на различен тип самодейни състави, аматьори, артисти и професионалисти -модератори, художествени ансамбли, етнически малцинства, хора в неравностойно положение, които имат желание да споделят уменията си в различни сфери на приложното изкуство.

Тази година фестивалът ще бъде официално открит от 16:00 часа на първи юни с карнавално шествие „Приказни герои”. В парк Остров „Свобода” е зоната „Занаяти“, а в Младежкия дом ще ви посрещне Ателие Анимация.

Програмата включва още изложба „Art activated Technology“ Диди Мерджанова – Англия в зала „Маестро Г. Атанасов”, изложба „300 от 7000” – Автографи на известните от колекцията на журналиста Румен Стоичков, „Празник на смелостта и добрината“, моноспектакъл на Милен Пенев, концерти, театрални спектакли, прожекции на ново българско кино.

Постоянното събитие по време на всички фестивални дни е „ФотоМаратон“ – фотографско състезание за най-интересни снимки от най-много събития в рамките на фестивал „АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ“ 2018. Всички любители и професионалисти могат да качвт своите снимки в албума „ФотоМаратон“ 2018 във Фейсбук. Повече информация на страницата и в групата на Фестивала.