Ексшефът на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков получи ефективна присъда от три години и четири месеца затвор, по делото за неволното убийство на ресторантьора Наско Тонкев. Заседанието започна в 9.30 ч. и приключи малко след 13.30 ч. в Районен съд – Пазарджик. Обвиняемият Влайков, до момента бе с мярка за неотклонение „гаранция“ от  8 хиляди лева.

В съдебната зала стана ясно, че двете страни са съгласни делото да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие, като Влайков признава вината си описана в обвинителния акт. Съпругата на Наско Тонкев – Павлина и дъщеря му Деница са конституирани като частни обвинители по процеса, те поискаха за Влайков максимално допустимото от закона наказание от десет години зад решетките, шест години пък поиска от съда прокурорът. При условията на съкратеното производство обаче присъдата автоматично се намалява на една трета от предвиденото. Влайков ще я изтърпи първоначално на общ режим, а по-късно би могъл да бъде прехвърлен в затворническо общежитие от открит тип, както се случи това с убиецът на малкия Петьо Гевечанов от Панагюрище – Цветан Пъков. Характерно за този тип присъда е и това, че ако затворникът работи, наказанието му се съкращава допълнително. При примерно поведение той може да поиска и предсрочно освобождаване.

В хода на заседанието стана ясно и това, че майката на детето произвело фаталния изстрел, не е дала съгласието си, то да участва в следствен експеримент, за да се установи практически, дали детето е в състояние да натисне спусъка и да произведе изстрел. След разпита на малкия Юри, който е племеник на Влайков, в „Синя стая“ се разбра, че детето не може да различи и хората, които е видяло в нощта на убийството.

Преди месец Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Пазарджик обвинителен акт спрямо четиридесет и пет годишният Лазар Влайков, за това, че като е държал огнестрелно оръжие – пистолет „Глок  21“ и 45 броя боеприпаси за него, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници и инструкции, предвидени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, като от това е последвало неволното причиняване на смъртта на Наско Тонкев, на 47 г.

30тонкев

Обвиняемият Лазар Влайков е имал разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, издадено от РУ на МВР-гр. Септември на 24 ноември 2015 г., което било със срок на действие до 23 ноември 2020 г. На 17 юли 2017 г. той подал заявление по образец до началника на РУ на МВР- гр. Септември за издаване на разрешително за придобиване на късо нарезно  оръжие, като представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. На 21 август 2017 г. на обвиняемия му било издадено такова разрешение, след проверка на условията за съхранение. Той закупил пистолет „Глок 21“ и 50 боеприпаси за него, което било регистрирано и описано в контролен талон.

01лазар влайков

На 31 август 2017 г. семейството на обвиняемия  Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в ресторант „Градина“ във Виноградец, като била запазена маса за 20 души. Когато тръгвал от дома си, Влайков не взел необходимите мерки за сигурност, относно държаното от него оръжие „Глок 21“ и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, обвиняемият Лазар решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието. Обвиняемият Лазар Влайков повикал при себе си пострадалия Наско, за да му покаже пистолета.

Наско също стрелял няколко пъти във въздуха.  По същото време 6-годишното дете, обикаляло около масата, и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. – 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел.

Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско, който станал от пейката, паднал по гръб и починал. Според извършената съдебно-медицинска експертизата, Наско Тонкев е починал от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното нараняване е бил обърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие. По делото са били разпитани свидетели, извършен следствен експеримент, изготвени множество експертизи – физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и др., от които се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете.

След случилото се на 31 август 2017 г. нелепо убийство във Виноградец, Влайков подаде оставка като председател на градския парламент, но не го напусна. След като присъдата му влезе в сила той трябва да преустанови участието си в обществено-политическия живот на Септември.

Днешната присъда предвижда от нея да бъдат приспаднати дните, в които Влайков е бил в следственият арест. Той трябва да заплати и сторените разноски по делото, които възлизат на 7001 лв. Присъдата може да бъде обжалвана в петнадесет дневен срок, пред второинстанционен съд, в случая Окръжен съд – Пазарджик.