Фестивалът на изкуствата „Арт идея – Арт алея“ ще се проведе в периода от 1ви до 7ми юни 2018 г. С акцент върху съвременното и визуално изкуство стартираме седмото издание на фестивала. Очакват ни още театрални и кино срещи, както и разнообразна детска програма.  Проект за съвременно изкуство в градска среда “Арт Компас” на Арт Фондация ДОМА и артистите Валентина Шарра (Италия), Виктория Георгиева (MOUSE), Александър Виолетов, Мартин Табаков.

Изложба „Абсурд – но не точно“ – проект „ARGE EINWANDAUFBRUCH“, провокативно съвременно изкуство

Изложба „Art activated Technology“ – Диди Мерджанова, Англия

Зона Кино. Екипът на фестивала подкрепя новото българско кино.

В програмата представяме:

„Лили рибката“, режисьор: Ясен Григоров, представен от режисьора и Добрин Досев

„Дъвка за балончета“, режисьор: Станислав Тодоров – РогиФотографски събития.

Фотоизложба ‚Усещане за жена“ – Симеон Тодоров /Германия/

ФотоМаратон – фотографско състезание за най-интересни снимки от най-много събития в рамките на фестивал „Арт Идея – Арт Алея“ 2018

 Зона МузикаДжаз в музея – Трио „Петров“, Концерт на Анна Боянова и Емил Калев

 Зона Театър ще представи „Моята голяма френска сватба“ с режисьор Асен Блатечки и музикално-поетичния спектакъл на Бойка Велкова „Усещане за любов“.

 

  • За децата:

Ателие Анимация – Стоп моушън анимация за деца с мобилни устройства. Тридневната работилница ще покаже на децата как най-креативно да използват технологиите. Ще разгърнем уменията и нагласите на съвременните деца адекватно на съвременното визуално изкуство.

„Приказни герои“ – карнавално шествие

Зона Занаяти – демонстративни и практически ателиета

Зона Лайънс – Празник на смелостта и добрината. Рисуване и музика

„Пепеляшка“ – Ателие-спектакъл

 В програмата на Фестивала на изкуствата „Арт Идея – Арт Алея“ ще почетем 75 години от рождението на невероятния актьор и режисьор Милен Пенев. Съвместно с Българската национална телевизия, Драматично-куклен театър „Константин Величков и Община Пазарджик ще излъчим прожекция на моноспектакъла „Свободата е мила, истината е свята“ 1982 (сценарий и постановка – Милен Пенев, продукция на телевизионен център Пловдив).

Фестивалът намира устойчиво място и значение за културния живот на града. Вече  седем години представяме актуално и съвременно културно съдържание, както и традиционни и обичани от местната общност събития и творци.

 Фестивалът се финансира изцяло от Община Пазарджик.