От 1 юни 2018 г. любителският риболовен сезон в страната е открит. Забраната на улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина, вече не е в сила. Това даде възможност на стотици риболовци от региона да пробват късмета си на водохранилищата в областта. Най-любима дестинация за почитателите на тихия лов си остава язовир Батак, където още в петък запристигаха почитатели на въдичарството. Голяма част от тях си тръгнаха с богат улов, докато други трябваше да се примирят само с това, че са дишали чист планински въздух, въпреки че язовирът все още не е разрешен за риболов.

До 15 юни остава в сила забраната за рибностопанските обекти, които се намират от 500 до 1500 м. надморска височина, както и за улова на калкан в Черно море. Цената на седмичен билет е 4,00 лв., месечният е 8,00 лв., шестмесечният – 15,00 лв., а годишният – 25,00 лв. И този сезон децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет. Припомняме, че минималната глоба при извършване на незаконен риболов е 100 лв. и апелираме за спазване на разпоредбите, защото отговорният риболов е гаранция за бъдещето на целия сектор.

03батак03батак103батак2

Съдбата на раците

На 29 и 30 май инспектори на ИАРА-Пазарджик извършиха проверка на яз.Батак през деня и през нощта по суша и по вода. В местността „Студенец“, са открити 32 коша за раци, поставени в работно положение в акваторията на язовира. Кошовете са иззети, а уловените в тях около 20 кг раци са освободени и върнати във водата.Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.