Ана ГРОЙС, PZdnes.com 

Два часа брилянтен текст, фантастична игра, неспирни обрати и луд смях подариха снощи актьорите от единственото театрално представление поканено в тазгодишното издание на фестивала на изкуствата “Арт Идея – Арт Алея” в Пазарджик. Герасим Георгиев – Геро, Светлана и Христо Бонин, Бойко Кръстанов и Евелин Костова спретнаха на зрителите в препълнената зала „Маестро Георги Атанасов“ – “Нашата голяма френска сватба”. Тази съвременна, безкрайно забавна и очарователна френска комедия е дело на Жан Жак Брикер и Морис Ласег, за които критиката твърди, че са едни от най-успешните тандеми в новата френска драматургия. Пиесите им се играят при изключителен зрителски интерес и отдавна са напуснали пределите на Франция. Постановката е на Асен Блатечки, а художник е Антония Попова.

Депутат се опитва да вдигне рейтинга си с добре обмислен, донякъде абсурден ход, организирайки в един и същи ден сватбата на сина си и своята. Всичко би било чудесно, ако не е неочакваната поява на загадъчен полковник от американската армия. Дори хората с най-богато и необуздано въображение не могат да си представят невероятните сюжетни обрати в тази очарователна френска комедия, в която нищо от личността на героите, не е такова, каквото изглежда и до последната изречена дума, не престава да изненадва. Заслужава да се види, заради любовта, борбата за любов и последиците от нея. Адмирации и за организаторите на фестивала, които за поредна година даряват публиката с изключителен подбор на артисти, музиканти, представления и концерти.

А иначе програмата на фестивала на изкуствата “Арт Идея – Арт Алея” днес продължава със „Скици от малкия град“ по Чудомир и други автори – в ДКТ „Константин Величков” от 18:30 часа и от 20:00 часа фотоизложба „Усещане за жена“  в  Зала „Арт” в Театъра. Утре организаторите представят Ателие Анимация  в Младежкия дом, „Перото оставя дири… Пазарджишки литературни маршрути“, Изложба „140 години от Освобождението на България“  и „Усещане за любов” – музикално-поетичен спектакъл, с участието на Бойка Велкова и Ивайло Захариев.