Към момента е образувано досъдебно производство за убийството на 45-годишният Владимир Пелов и за опит за убийство на 39-годишният Марио Панчев, обясни административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова по повод извършеното късно снощи тежко криминално престъпление в Ботевград.

Седмина са разпитани като свидетели, назначени са експертизи, сред които и балистична, която ще внесе яснота за това кои от намерените при огледа на местопроизшествието три пистолета са използвани при извършеното престъпление и от кого. Категорично е потвърдена самоличността на починалия. Състоянието на 39-годишния мъж е много тежко,  което на този етап не позволява да бъде разпитан.

Имахме оперативна информация, че 45-годишният мъж е пребивавал на територията на Ботевград от около месец, уточни старши комисар Георги Григоров, директор на ОДМВР-София. Той обясни, че на ден са получавали по 10-15 сигнала, всеки от който е бил щателно проверяван. Проведена е и специализирана полицейска операция на 2 юни т.г., при която били проверени няколко адреса, но издирваният не е бил открит.

В хода на извършения снощи оглед  на местопроизшествието – място, обрасло в храсти и треви, е установено, че мъжът е променил външността си, прикривал лицето си с качулка  и шапка,  придвижвал се е по коритото на реката. Разпитаните свидетели не са преки очевидци на случая, друга част – са близки и роднини. Продължават процесуално – следствените действия, работи се по всички възможни версии, сред която и неуредени финансови отношения. В хода им ще се изясняват маршрутите и движението на двамата мъже в района, допълни още ст. комисар Григоров.

Припомняме ви, че Владимир Пелов избяга зрелищно на 3 април през централния вход на Софийския централен затвор заедно със съучастника си Радостин Колев, използвайки внесено отвън огнестрелно оръжие. Оттогава двамата се издирваха.
кшънът се разиграва зад музея в града. Мястото на стрелбата е обичаен маршрут за Панчев. Предполага се, че Пелов го е чакал там със зареден пистолет, за да го убие. Той пръв открива стрелба, но Марио успял да извади пистолета си и да отговори на огъня.

Марио Панчев е един от хората в крими контингента, които са разпитвани за информация след бягството на Пелов от затвора. „Пелов е, успях да сваля качулката“, казал Марио Панчев на хората, които се събрали веднага след края на престрелката. От МВР пък обявиха, че неуредени финансови взаимоотношения между двамата е основната версия за стрелбата.

„Били са приятели, имали са общ бизнес.  Това са първоначални данни, възможно е и мотивите за престъплението да са други. Версията, че убийството е заради жена, не е версия в МВР. Предстои изготвяне на балистична и съдебно-медицинска експертиза“, посочи шефът на областната дирекция на МВР-София комисар Георги Григоров.

В събота полицаи обискираха няколко имота в Ботевград, сред които и старото крило на болницата, защото имало съмнения, че там Владимир Пелов се е срещал с близките си, но се е крил в друг имот в Ботевград.

Владимир Пелов и Марио Панчев не са били приятели, а напротив – врагове, твърдят жители на Ботевград. Преди години били близки, но се скарали жестоко и оттогава са в лоши отношения.

Марио Панчев дори твърдял, че Пелов е подготвял убийството му. Панчев се интересувал от издирването на беглеца и винаги ходил въоръжен.

На 20 април, 3 седмици след бягството на Пелов от затвора Марио Панчев е задържан от полицията в колата си на автомагистрала „Хемус“. Вътре е открит незаконен пистолет със заличени номера. Панчев няма разрешително за оръжие, защото е криминално проявен.

Пистолетът, с който е убил Владимир Пелов също е незаконен. Познат е на МВР като сводник. 39-годишният мъж е бивш спортист – шампион по силов трибой на републиканско първенство.