* Снимка: Архив

„Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик закрива шестнадесетата си поред кампания за борба с рака в Пазарджик на 11 юни, когато ще бъдат проведени профилактични прегледи за рак на млечна и щитовидна жлеза, в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания на ул. „Александър Стамболийски” N 16, съобщи Мария Чергарова.

За 12-та поредна година кампанията се проведе под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов. Всеки, който иска да се прегледа може да се обади на тел.: 0888/380-308 или да се запише на посочения адрес между 8:00 и 15:30 часа. Профилактичните прегледи ще се извършат с подвижния ехограф и видеопринтер, които бяха дарени на сдружението с помощта на дарители в дарителска кампания, подкрепена от Вицепремиера и Министър на Външните работи Г-жа Екатерина Захариева. Цената на профилактичния преглед е 10,00 лева. Прегледите са безплатни за всички потребители на услугата.

Такава мащабна кампания за превенция на коварното заболяване не е провеждана до сега в България и благодарение на подкрепата на Кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов ехографът стигна до всички желаещи. Най-първо през тази година направиха своя преглед дамите в Обшина Лесичово. След техния пример ги последваха дамите в с. Пищигово, с. Калугерово, с. Сарая, с. Бъта, гр. Велинград, Дома за стари хора в Пазарджик. Благодарим на всички, които ни поканиха да отидем на място и се погрижиха за здравето на хората! Благодарим и на тези, които ни съдействаха за осъществяване на превенцията!

Целта ни е да подсетим всеки, който не е направил своя профилактичен преглед да не чака утре, а да го направи сега и целогодишно да мисли за здравето си. Минута преглед може да спаси живот, допълни Мария Чергарова.

По данни на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2017 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1063. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2017 г. в нашата област са общо 10259. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания на деца от 0 до 17 навършени години са общо 87, в т. ч. новооткрити заболявания за 2017 г. са на 3 момичета.