БЗНС е бил винаги „трън в очите“ на останалите партии заради българската си идеология и истински патриотизъм, заяви днес в Славовица лидерът на БЗНС – Николай Ненчев. Затова и жертвите дадени от земеделците са много и на големи държавници. Без страх БЗНС ще продължи да отстоява политическите цености. БЗНС е за единство на партиите по отношение реалната заплаха за членството на страната в ЕС и гарантирана сигурност на България в рамките на НАТО, добави още Ненчев и припомни, че още през 1951 година е у съществувала рота от земеделци, която по онова време се организира от д-р Г. М. Димитров и БЗНС.

Една голяма част от политическите емигранти, които са свързани с БЗНС – Никола Петков (така са ги наричали тогава, след екзекуцията на Никола Петков) намират спасение извън България и по инициатива на д-р Г. М. Димитров се организират тази рота, която просъществува до 1964 година.

Имах възможността по-късно да се видя с тези хора през 90-те, и те казваха: „Ние бяхме хъшове в униформа“. Имали са свое знаме, своя рота, свой командир, който е българин, и са работили много активно за това един ден България да бъде част от Атлантическия договор. Още през 1922 г. пък става дума за Обединена Европа, разказа Ненчев.

Николай Ненчев дойде в Славовица, за да отбележи заедно със съпартийци и симпатизанти 95-тата годишнина отсмъртта на Александър Стамболийски. Заупокойна служба се състоя в местната черква. Цветя и венци пък бяха поднесени пред криптата на земеделския лидер.

10петков бзнс 10петков10петков1 10петков3