На 14-ти юни отбелязваме Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора. Честват се вече 14 години по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряване за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

Оказва се, че ако към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволното кръводаряване, то у нас този процент все още е по-малко от 25. Тези цифри нареждат България на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. А реалността – тя е следната: повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв. Затова не се бавете, ако сте в добро здраве отидете до Кръвната банка в МЦ „Вита“ в Пазарджик до 13:00 часа днес (областната многопрофилна болница) и направете поне веднъж в живота си този жест. Чувството е изключително удовлетворяващо, а що се отнася до ползите за здравето ви, то съвсем не са малко!

На първо място естествено е фактът, че вашата малка саможертва е в състояние да помогне на лекарите да спасят човешки животи. До сега няма открити перфектни заместители на човешката кръв, а всеки път, когато дарявате кръв, можете да помогнете на до трима отделни получатели. Можете да дарите кръв само ако сте в добро здраве, а преди всяко кръводаряване, се правят серия от контролни прегледи и тестове, които са напълно безплатни. Редовното кръводаряване спомага за запазване на нивата на желязо в организма под контрол, особено при мъжете. Така се намалява рискът от сърдечни заболявания.

Въпреки, че желязото е важен елемент за правилното функциониране на тялото, прекомерното му натрупване не е добре. Високите нива на желязо са фактор при заболяването рак. Теоретично, честото кръводаряване ще намали риска от ракови заболявания. Еднократното кръводаряване ви помага да се освободите от 650 Kcal. Това може ви спомогне за мерките, които взимате  относно контрола на теглото си. Въпреки това, не можете да дарявате кръв през по-малък интервал от два или три месеца. Това зависи от здравния ви статус и нивата на хемоглобин и желязо в кръвта.

И още: На 14 юни е роден Карл Ландщайнер – носител на Нобелова награда за откриване на системата ABO кръвни групи през 1900 г., спасила милиони човешки животи. Интересен факт е, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.