Мюсюлманите отбелязват днес Рамазан Байрям, който слага края на свещения месец.

На този ден младите искат прошка от по-възрастните. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Тридневният празник е известен още у нас като Шекер Байрам, защото се раздават баклава, сладкиши и бонбони.  С празника приключват едномесечните пости.

По традиция през този период вярващите мюсюлмани стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Въпреки че датата на Рамазан байрам е винаги една и съща в Ислямския календар, датата според Григорианския календар се пада приблизително 11 дни по-рано всяка следваща година, тъй като Ислямският календар е лунен, а Григорианският – соларен. Мюсюлманските общности в чужбина следват датите, определени за родната си страна, а други следват местните дати на страната, в която пребивават.

С поздрав към своите съграждани и всички мюсюлмани днес се обърна и кметът на Сърница – Неби Бозов.

15неби

Уважаеми съграждани,
Уважаеми братя и сестри мюсюлмани,
Дарени сме от Всевишния с привилегията за поредна година да посрещнем в дух на единство и разбирателство свещения за нас празник Рамазан Байрам.
Последните тридесет дни и нощи ни научиха, че когато едно общество живее в дух на уважение към ближния, в съпричастност с радостта и болката на съседа, то се радва на просперитет.
Особено съм горд да бъда градоначалник на община, чиито граждани са единни и задружни в своите делници и празници. И това пролича особено ярко при провеждането на Тържествената вечеря – Ифтар по случай свещената нощ Кадр, която с общи усилия и вяра превърнахме в ежегодна традиция.
Желая на всички Вас весело посрещане на празника и нека във всеки дом да цари здраве, мир и благоденствие!

Неби Бозов
Кмет на Община Сърница