Основание да напиша този материал ми даде случайността, която ме срещна с една баба, която упорито настояваше, че е от Величково. Разприказвахме се и от дума на дума, ми стана ясно, че това Величково, за което тя говори не е онова Величково, за което говоря аз. Така се и оказа. Според единния регистър на населените места в България, голяма част от селата и градовете в нашата област имат дубльори в други краища на страната.

В община Батак например, „близнаци“ имат и трите населени места. Освен в Пазарджишко, Фотиново има и в община Кирково, Кърджалийска област. Нова Махала освен тук има и в община Николаево, град Батак има само в нашата област, а село Батак ще намерите и в община Павликени.

Всички имена на селата в община Белово, както и град Белово пък са напълно уникални. Същото важи и за община Брацигово, с изключение на село Розово, каквото съществува и в община Казанлък. От община Велинград, единственото село, което се е „размножило“ е Абланица, при това два пъти. Абланица има в община Хаджидимово и в община Ловеч.

В община Лесичово, със свои прототипи разполагат Калугерово и Церово. Село Калугерово съществува в община Правец и община Симеоновград, а за Церово ще ви говорят също в община Своге и община Благоевград.

С огромен брой дубликати са и селата в община Панагюрище. Цели четири са населените места, които се наричат като панагюрското Баня. Намират се в община Карлово, община Нова Загора, община Разлог и община Несебър.

Две пък са селата носещи името Левски, освен край бунтовния град, можете да ги откриете и в община Суворово и община Левски.

Историческото Оборище има брат – близнак в община Вълчи дол.

От община Пазарджик, селищата с повтарящи се и на други места в страната имена са Величково, което се среща и в община Дългопол, с. Черногорово, го има и в община Димитровград. Село Црънча се среща в община Доспат, а Ляхово в община Балчик. Освен край Пазарджик село Росен имат и в община Созопол, а също така и в община Генерал Тошево.

Цели трима побратими пък има село Огняново. Те са в община Гърмен, община Елин Пелин и община Крушари.

Най-интересна е ситуацията с град Пещера, той е единственият град в страната с това име, на пък така се казват и две села в община Земен и община Смолян. Излишно е да се посочва, че и край трите населени места има пещери, които са дали и наименованията им.

Община Ракитово е напълно уникална откъм имена на градовете и селата, които я съставляват. Така че когато разговаряте с някого и той ви съобщи, че е родом от там, можете да сте сигурни, че става дума за истински земляк.

В община Септември също има много съвпадения. Освен прославилото се с плажа и минералната вода Варвара, има и морско село със същото име в община Царево.

Така че и на двете снимки виждате плажа на Варвара.

15варвара-15варвара1

Град Ветрен има само в септемврийска община, но пък има три села с това име и те са разположени в община Невестино, община Силистра и община Мъглиж.

Село Славовица има и в община Долна Митрополия, а Злокучене в община Самоков.

Община Стрелча също изобилства от съвпадения на имената. Село Смилец има в община Силистра, с. Дюлево в община Средец, а Свобода в четири общини – Камено, Момчилград, Чирпан и Добрич.

Сърница и Побит камък се срещат съответно в община Минерални бани и община Трекляно, както и в община Разград.