Димитър ГАНЧЕВ, змс 

На корабомоделният комплекс в парк – остров „Свобода“ – Пазарджик в почивните дни се проведе втори кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за класовете М- радиоуправляеми модели за групови гонки  и НС- копия на радиоуправляеми модели за фигурен курс, а за класовете А/В- скоростни кордови модели, това бе първи кръг. При отлично подготвени полигони и добра организация, но при променливото време с превалявания, се налагаха и чести прекъсвания на стартовете и гонките.

На аква полигона за скоростните кордови модели се явиха състезателите от основните центрове, но в намалени състави и въпреки това се завързаха интересни битки за постигане на максимални скорости, предимно в клас В1- моделите с въздушен винт. Тук за пореден път превъзходството на пловдивчани беше пълно, а и се откроиха от по-младо поколение. Със скорост от 254,596 км/ч се наложи Божидар Танев, среброто грабна Иво Милев с 245,901 км/ч, а с бронза се задоволи досегашният фаворит Георги Кабаков. От домакините Седеф Дончев остана пети с 226,986 км/ч, а Спас Влайков, така и не можа да запише успешен старт в петте си опита.

За сметка на това, пък юношата ни Константин-Кирил Димитров се наложи с 232,258 км/ч и заслужи златото, а миналогодишният вице световен шампион- пловдивчанина Златомир Козмов се задоволи със среброто с 222,496 км/ч. В останалите класове с воден винт, се явиха по1-2 състезатели и редовно състезание не се проведе, а варненеца Владимир Миров успя да постигне прилична скорост от 179,285 км/ч в клас А1. Само след месец Пазарджик ще бъде отново домакин на Европейското за скоростни модели и тези резултата все още не задоволяват БФКМС.

За сметка на това, на голямото езеро се разгоряха истински битки във водната „Формула “в М-класовете за групови гонки. В досегашният пазарджишки клас Експерт, при постоянна смяна на лидерските позиции се наложи софиянеца Кристиан Веселинов с 47 обиколки, ,а само с 4 секунди среброто грабна Александър Захариев от Варна и на 10 секунди изоставане, бронза заслужи Александър Николов- от София. Тук пазарджишкият фаворит змс Димитър Петков  изостана с цели 2 обиколки и остана четвърти, а змс Димитър Марков, след авария в захранването, отпадна от финалите и остана 13-ти.

За сметка на това, пък победи в Старта и заслужи златото с 29 обиколки, следван от габровеца Антон Антонов с 27 обиколки. Останалите пазарджиклии останаха без медали въпреки, че и този клас беше наш патент. И в другия патентован клас- ФСРЕ, досегашният фаворит и призьор от Световното Петко Петков остана втори с 113 обиколки след варненеца Александър Захариев- 132.

Със среброто се задоволиха нашит и в тимовото надбягване- с 124 обиколки , при 130 за варненският отбор, но пък си го върнаха в клас Мини Тим и победиха с 106 обиколки и сребро със 105 за варненци. Като най оспорвана битка се оказа гонката в Мини Експерт, където пазарджиклии уверено поведоха още в началото и Митко Димитров стана шампион с 40 обиколки, а отново варненеца Александър Захариев успя да се вклини в челото и с 39 грабна среброто, бронз за Петко, а Митко Марков остана четвърти с 37 обиколки. Петко стана трети и на клас Мини Моно с 30 обиколки, а шампион с 36 стана русенеца Красимир Костадинов.

Във финалните гонки в клас Моно-1 и Стефан Марков заслужи среброто с 44 обиколки, след фаворита Иван Захариев- Варна с 46. За съжаление и в класовете НС- където също бяхме водеща сила, не успяхме да спечелим нито едно призово място. Причината е най-вече в смяната на поколенията и  трудоемката работа по изработването на сложните копия на корабните модели.

При юношите, отново се явихме с едни от най малките съсезатели- 10 годишните Анастасия Бончева и Стилян Гушков, които се класираха съответно на 6-то за Стилян в клас Ф2А и  седмо за Анастасия във Ф4А.При мъжете единствения Красимир Бончев остана пети в клас Ф4Б , а във Ф3Е Стоян Бахчеванов, също е пети. Тук превъзходство и при юношите и при мъжете имаха представителите на Харманли, Средец, Габрово и Каварна. И така състезателите на Модел яхт клуб- Пазарджик завоюваха общо 6 златни, 5 сребърни и 2 бронзови отличия.

Само след месец отново сме домакини на третият-финален кръг и се надяваме пазарджишкият отбор да се яви отново мобилизиран и да  печели полагаемите му си призови места и шампионски титли.