Новата 6018 г. ще отпразнуват в навечерието на Еньовден българските масони. По традиция летоброенето в тайното общество се свързва с деня на Йоан Предтеча, който е закрилник на християнските братства и на зидарите.

По повод честването на 25-годишнината от своето основаване и четвъртвековното развитие на регулярното масонство в страната ни, Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) проведе пресконференция на 19 май, в която участваха журналисти от водещи български медии – печатни, електронни и телевизии.

Това е рядко събитие в обществения живот – първата голяма и по особено значим повод пресконференция след дадената през май 2001 г. във връзка с обединението между първите две регулярни велики ложи –Великата ложа на България и Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България, чийто наследник е ОВЛБ.

22масони-библия

За пръв път ОВЛБ отвори вратите на един от храмовете, в който софийски ложи провеждат своята ритуална работа. Макар че масонството не е тайна организация, достъпът до всеки храм е ограничен за непосветените в братството. Допуска се присъствието на съпруги и деца на масони само при някои специфични церемониални прояви.

Отворените за журналисти врати на храма са още едно свидетелство, за пореден път, че масонството не е тайно обществото. ОВЛБ и нейните ложи са официално регистрирани по българското законодателство като организации с нестопанска цел или като фондации.

Гости на пресконференцията бяха великите майстори на братски велики ложи: ВМ на ОВЛ на Германия Кристоф Босбах, ВМ на Великата ложа Алпина на Швейцария Морис Заанд, ВМ на Символичната велика ложа на Унгария, Томаш Корошволги, ВМ на Регулярната велика ложа на Белгия Жак Франсоа, ВМ на Великата ложа на Испания и Президент на Интерамериканската масонска конфедерация Оскар де Алфонсо Ортега, ВМ на Великата ложа на Черна Гора Божо Сибалич, ВМ на Великата ложа на Кипър Андреас Хараламбос. Присъстваха също братя от Илинойс (САЩ) , Африка – Мали, Бряг на Слоновата кост, от Италия, Австрия, Гърция и други държави.

Те, заедно с  други велики майстори, велики сановници и братя, бяха част от чуждестранните делегации, уважили честването на 25-годишния юбилей на ОВЛБ и участвали в тържествения ритуал, проведен същия ден в Националната опера и балет.

22искрен

* Искрен Йотов е Великият майстор на Обединената велика ложа на България, той бе избран на тази длъжност миналата година

Последва валидиране на пощенската марка „25 години от създаването на Обединената велика ложа на България”. Процедурата бе проведена от Деян Дънешки, Главен изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД. Той подчерта, че с удоволствие са приели идеята да бъде издадена тази юбилейна пощенска марка. При разглеждане на предложението, те са подходили с разбиране за влиянието и значимостта на организираното масонство, официално създадено в Англия през 1717 г., за развитието не само на Англия, но и на държавите от Европа и другите континенти. Запознали са се и с масонството по българските земи, чието начало се свързва с Иван Ведър и създадената от него и други братя първа българска ложа „Балканска звезда“ през 1880 г. в Русе.

22масони-марка

Според запознати на територията на областта действа ложа “Тракия”, която е създадена на 18 октомври 2008 г. Масоните имат и храм в околията на Пазарджик, но засега точното му местонахождение се пази в тайна, както и броят на братята, членуващи в ложата. По традиция на Еньовден се извършват ритуали, с които се ознаменува краят на една година и старт на следващата, според масонското летоброене.

Денят не е избран случайно, още от най-древни времена той е наситен със символизъм. Тогава е най-кратката нощ, а според окултисти енергията на пълната луна способства израстването на духовността. Според наш източник в масонска ложа “Тракия” членуват видни пазарджишки банкери, лекари, строителни предприемачи, хора на изкуството. Всеки от тях има право да признае принадлежността си към ложата, но само ако смята, че е уместно да “освети” своето присъствие в тайното братство. Градската мълва твърди, че сред високостепенните масони са адвокат Марин Комсийски, ексшефът на партията на Софиянски – адвокат Николай Божилов.

Справка сочи, че към момента в страната ни функционират шестдесет и три съюзни ложи. Основната им дейност е да правят благотворителност и да усъвършенстват духовното извисяване на членовете си, а чрез тях и на народа. Проблемите на светския живот обаче са навлезли дълбоко и в масонството, стана ясно от декларация, според която една от ложите във Варна се разцепи, като обвини своите братя, че са забравили истинските принципи на масонството и са се впуснали в преследване на лични интереси.

Единственото изискване към всеки, който иска да влезе в обществото на масоните, е да декларира безусловната си вяра във Върховното същество. Не е нужно кандидатът да дава обяснение или интерпретация на представата си за самото Върховно същество, тъй като в по-голямата част от масонските ложи споровете за политика и религия са строго забранени. По този начин масонството е отворено към всяка една религия. Подразбира се, че за християнина масон Върховното същество е Светата Троица, за масона, който изповядва ислям – Аллах, Парабрахман за масона, изповядващ индуизма, и т.н.

Свободата на вероизповеданието при масонските общности е защитена и от принципа за интелектуалната свобода. Въпреки че в най-общия случай под Върховно същество се разбира Бог, има масони, за които терминът Върховното същество има доста по-сложна и философска интерпретация. По време на ритуалите Върховното същество бива назовавано и като Великия архитект на Вселената, което неизменно се свързва с архитектурния символизъм, много силно застъпен във всички масонски символи, както и в историята на самото общество.

Заради различното вероизповедание на членовете масоните по цял свят нямат обща Библия или общ “наръч” от свещени книги, които задължително да се четат по време на ритуалите. При приемането на християнин за член на братството англоговорящите ложи използват най-често Библията на крал Джеймс, превод на Светото писание от английската църква от началото на 17 в. В ложи, в които има членове, изповядващи повече от една религия, на олтара са положени различни религиозни текстове. Френската масонска ложа пък почита като свещена книга и конституцията на страната.
В масонската йерархия има три степени – чирак, калфа и майстор.

Първата се отнася към всеки, който иска да стане пълноправен член на братството. Периодът на чиракуване обикновено продължава между 6 месеца и една година. След като бъде приет за член, чиракът получава степента калфа и започва да се изучава, т.е. да стане посветен. След като завърши обучението си, калфата има възможност да стане майстор масон. С това той получава право да бъде пълноправен член на братството и да участва в ритуалите. Самата майсторска степен също има своя собствена йерархия, като в различните ложи майсторските степени могат да достигат 33 (Шотландия) и дори 99 (САЩ).
За разлика от общите вярвания, не е нужно да бъдеш поканен, за да станеш член на масонското братство.

Всеки човек, който отговаря на определени условия, има право да кандидатства за чирак. Необходимите условия, повечето от които не са променени от векове, са: човекът да идва по своя воля; да вярва във Върховното същество; да е най-малко на 18-25 години (в зависимост от различните ложи по света); да е известен с висок морал и да има добра репутация в обществото; да няма сериозни физически или психически проблеми; да е роден свободен (поради промяната в социално-обществения строй в последните години много ложи са премахнали това условие).

В миналото Пазарджик също има масони

Основателят на българската Художествена академия Константин Величков става масон на 21 февруари 1881 г. в Париж.

03константин 1

След смъртта му на 13 ноември 1907 г. на път за Гренобъл погребението му е организирано изцяло от френски масони и надгробната реч е държана от университетския преподавател в Гренобъл и висш сановник на Великата френска ложа г-н Перие.

 

Френските масони поели всички разходи по траурната церемония, включително жалейните дрехи на вдовицата и дъщеря му, наели им апартамент и цели шест месеца им плащали храната. Константин Величков е от малцината българи, изявявали се еднакво добре както в сферата на изкуството, така и в политиката. Автор е на проекти за реформи в образованието и е сред инициаторите за създаването на Рисувалното училище и на Народния театър. В същото време е бил поет, преводач, художник, критик и драматург.

Виден представител на масонството в България е и пазарджиклията Кимон Георгиев. За разлика от Величков обаче, той не е свързван с особено благоприятни за страната ни събития. Лично Борис III е забранил масонството в България и то се възстановява едва през 1989 г., след падането на Тодор Живков.

Кога възниква масонството?

Според най-разпространените версии възникването на масонството датира от библейски времена. През 950 г.пр.н.е. цар Соломон възлага на архитекта Хирам да построи в Ерусалим храм на Йехова. Мъдрият строител разделил работниците според техните професионални умения на чирак, калфа и майстор. Това са трите основни степени и в съвременното масонство. Седем века по-късно гилдиите на строителите започват да приемат за членове и неоперативни зидари, които работят само върху идеите на градежите, без да участват пряко в тях.

Според друга легенда масонството е наследство от учените и жреците на Халдея, Индия и Египет, които са разпространявали по този начин своите нравствени учения и възпитавали своите ученици и привърженици.

Третата легенда е, че масонството произлиза от Ордена на тамплиерите (пазители на храма). Този рицарски орден е основан през 1118 година от участниците в кръстоносния поход в Ерусалим, където те получават дом, разположен на мястото на храма на Соломон, откъдето и идва името им. Постепенно орденът забогатява от многобройните дарения и пожертвования, но заедно с това започва и да злоупотребява с могъществото си. Обвиняват ги, че са забравили обета си и се превърнали в неверници, които започнали да кроят план за олигархично завладяване на света. Кръстът на рицарската мантия бил само знак на ордена и постепенно се превърнал в Т (тамплиер). Рицарите тамплиери считали за свой покровител Йоан Кръстител и не признавали Христос за всемогъщ бог. Това става повод папа Климент V и кралят на Франция Филип IV да започнат преследване на рицарите през 1311 г. Орденът е забранен във всички християнски държави, а последният Велик майстор на тамплиерите Жак дьо Моле е изгорен на клада на 11 март 1314 година.

В момента в Пазарджик има и тамплиерска командерия “Св.св. Константин и Елена”, но на практика тя няма нищо общо с масонството с изключение на това, че в миналото именно рицарите тамплиери създават първата средновековна масонска ложа.