Дванадесет томчета с художествена и историческа литература дари лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за благотворителната кауза на Кирил Балдев. Той заяви, че това е само началото на помощта, която партията ще оказва на момчето, а визитата днес в Пазарджик има опознавателна цел. Кирил се свързал с пресцентъра на ДПС и поискал подкрепа за закупуване на книги, които той дарява на различни читалища. Тъй като нямали информация за него, от ДПС се свързали с кмета на Пазарджик Тодор Попов, който казал добри думи за Кирил и обещал да осъществи среща между Карадайъ и него. Тя стана факт в днешния ден, а лидерът на ДПС подчерта, че за първи път му се случва да помага на толкова млад и амбициозен човек.

„Аз се радвам, че мога да помогна на нашето бъдеще, защото младите са бъдещето на България“ – заяви той. Сред книгите подбрани за първото дарение е и скандално известния труд  „Османо-римска империя, българи и тюрки“, на Стоян Динков. Карадайъ заяви, че тя е пълна с факти и човек трябва да има понякога различен поглед, за да може да отсее истината. Стоян Динков е син на поета Иван Динков, а тази му книга навлече гнева на ценителите на поезията на баща му.

Друго заглавие е книгата на Илияна Беновска за Ахмед Доган. С гореща препоръка да четат към журналистите се обърна Карадайъ, когато извади и томчето на Алек Рос за „Индустриите на бъдещето“.

От своя страна кметът на Пазарджик – Тодор Попов дари ваучер от „Хеликон“ на стойност от сто лева на Кирил Балдев, за да закупи книги за дарението си.

Кирил Балдев е ученик от десети клас на МГ“Константин Величков“ в Пазарджик, той се занимава с благотворителност от няколко години насам, основната му инициатива е да събира книги и да ги дарява на малки селски библиотеки.

„Книгата може да остарее като хартия, но съдържанието ѝ не остарява“, заяви Мустафа Карадайъ и допълни, че няма да прави политически коментари в днешния ден. „Основният акцент е благотворителната инициатива на Кирил и аз не бих искал да изместваме фокуса от него.“ – допълни той.

Кирил Балдев получи и мобилен телефон, за да може да осъществява по – лесно комуникацията си с читалищата и дарителите.

Извън помещението на БТА, стана ясно, че днес Карадайъ ще лети за Брюксел и от Пазарджик заминава директно за летището.