В обществените паркове и градини с велосипед ще могат да се возят само деца до 12 годишна възраст, това решиха съветниците на днешната сесия на Общинския съвет.  Чл. 18 от Наредбата забранява карането на колела в обществените площи за отдих, като предложението първоначално беше – изключение да се прави само за деца до 10 години, като не е позволено и да се возят повече от един на над 10 години на един велосипед.

Действащата таблица за глоби е актуализирана и вместо досегашните 5 лв. за първо нарушение и десет за повторно, спипаните в нарушение ще плащат двадесет до петдесет лева за първо нарушение, а при повторност – от 50 до 100.

В присъствие на нарушителя се пише акт, в случай, че той откаже да заплати санкцията. Когато става дума за непълнолетно лице обаче, нещата не са така прости, жалват се от администрацията. От там са скептични, че ще могат да си събират глобите, но ред трябва да има. Табели за забрана на велосипедисти в центъра и пешеходните зони има, но те не се спазват.

Другото масово нарушение от страна на велосипедистите е, че те не спазват изискването, когато пресичат на пешеходна пътека да будат велосипеда си, а не да го яздят. В този случай попадат под ударите на закона, защото се третират като пътно превозно средство, а не като пешеходци. В този случай също подлежат на санкция.