Изложба художествена фотография „13 вдишвания II“ бе открита снощи в престижната галерия „Боев“ в Пазарджик. Тринадесетте кадъра са дело на талантливата Вили Тодорова, която е обединила в общ проект черно-белите изображения от две теми, които характеризират два различни периода от нейното творчество.

Част от експозицията е била представяна вече в София, а пет от работите публиката вижда за първи път. На откриването присъства почти цялата фото-гилдия на Пазарджик, Плавдив, София и Варна, а също и представителят на УС на Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“- Антон Савов. В момента тече Европейският месец на фотографията, а нашият град е една от локациите, в които има изложба на художествена фотография. Друга наша представителка Петра Атанасова, представя свои творби в Бургас, също в рамките на тази инициатива.

Голото тяло е обект на изкуството от Античността до наши дни, спомнете си колко ваятели и художници са отделяли огромна част от времето си, за да пресъздадат състояния и мисли чрез своите творби и докато обектите в творбите на един художник или скулптор може и най-често са плод на творческото му въображение, в художествената фотография, това никога не е така.

Защото реалните хора имат реални имена. Големият майстор на обектива се разпознава по това, че дава ново име на своя модел, съчетава го така с останалите елементи на снимката си, че му създава нова самоличност. И тя така му приляга, че дори да видите на живо моделите, позирали за тези фотографии, няма да повярвате, че това са те. И не защото Вили е преиначила нещо от същността им, а защото е успяла да види невидимото в обикновените условия.

Да превърне един изоставен физкултурен салон на занемарено училище в бална зала, в която блика Светлина. Да вплете в корените на вековно дърво човешко тяло, сякаш, за да ни припомни, че всички сме направени от пръст и ще се върнем в нея, но всеки може да остави своя мисловен модел, като част от гората на човешкото битие. И в същото време да ни върне в Античността, превръщайки сниманите голи тела в застинали скулптури.

Жанрът „Голо тяло“ е нехарактерен за нашата култура. Нашият патриархален свят превръща тази концепция в провокация. Но моделите във фотографиите на Вили Тодорова са толкова витални, че се вписват в мизансцена, без да се натрапват и в същото време ярко да присъстват. Изображенията на „13 вдишвания“ са внезапно въздействащи, текстовете към тях биха били проза, но с леко звучене на поезия.

„Чрез силното въздействие на черно-белите фотографии искам да пресъздам своите емоции и чувства и по този начин да се усети онова състояние на обекта, което заснето, го превръща в произведение на изкуството.“ – казва Вили Тодорова.

„Ключовият камък“ на изложбата е кадърът, който ще откриете и в малката книжка представяща Европейския месец на фотографията.

Вили разказва, че е той е направен в полуразрушена барака край морето, с участието на стар, емблематичен за моделката часовник и половин килограм умиращ зарган, чиято кръв оставя капки върху тялото.

Всяка фотография има десетки тълкувания и в нея, всеки ще намери онова, което като камъче в обувката го гложди и го подтиква да извади на бял свят своите мисли. И всъщност това е най-ценното от общуването с изкуството, възможността да споделиш усещанията на един творец и ако той може да провокира у теб емоции и създаването на още изкуство, значи е успял.

Вили Тодорова е изключително интелигентна и естетична в своите търсения, тя не позволява на хаоса да обсебва работите ѝ. Те са абстрактно изчистени и в същото време съдържат детайли, които без излишна бъбривост насищат пространството.

Време е да ги разгледате, галерия „Боев“ ви очаква.