Не двадесет, а само едно мъртво куче е установено от представители на община Велинград и РПУ – Велинград вчера в близост до кметството на Юндола, а проверката в курортното селище се наложила заради сигнал подаден от представителка на „Четири лапи“ на тел. 112. Според уверенията на жената, която не е жителка и не пребивава в селото, там имало двадесет кучешки трупа.

„Със сигурност на този етап е намерен трупа на едно единствено животно, което трябва да бъде изследвано, за да се установи дали върху него е упражнена интервенция или причината за смъртта му се дължи на естествени обстоятелства, “ заяви говорителят на ОДМВР – Мирослав Стоянов. Полицията и сега продължава работата си, а до момента е установено и това, че трупът на кучето е бил донесен близо до кметството от местен жител. Извършва се и проверка на сигналите и снимките постнати в социалните мрежи, тъй като от тях не става ясно къде и от кого са снимани кучетата, но се издирват хората, които са ги разпространили, за да стане ясно и защо те постъпват по този начин – тиражират невярна информация.

„На територията на селището в момента пребивават не повече от шест бездомни кучета“ – каза още Мирослав Стоянов. „Ако се установи, че намереното мъртво животно е било отровено, ще се наложи да се образува досъдебно производство, защото това е престъпление.“ – допълни говорителят на ОДМВР – Пазарджик.

От прокуратурата

По повод множество запитвания от медиите ви уведомяваме, че на 4 юли 2018 г. в Окръжна прокуратура-Пазарджик са получени над 20 сигнала за открити мъртви кучета в района на село Юндола, общ. Велинград. Във връзка с това, днес, 5 юли 2018 г., Окръжна прокуратура-Пазарджик е започнала проверка по изнесените данни за евентуално извършено престъпление по чл. 325б ал. 2 от Наказателния кодекс – за проявена жестокост към гръбначно животно и причиняване на смърт. Проверката ще приключи в законния срок.