За трети път в живота си, през месец май тази година хаджи Пенка Милкова посети Божи гроб в Йерусалим. Групата ни беше от Добрич и Варна, а пазарджиклиите били само петима, разказва сладкодумната пазарджиклийка, която въпреки преклонната си възраст има великолепна памет.

Екскурзията е посветена на поклонението на светите места, групата е от 33 -ма души, предимно от Добруджа и попълнение от милата старица и пазарджишко семейство с две деца. Полетът от летище София поел към Светите земи, а два часа и половина слезнали от самолета на летище Бен Гурион.

Взеха ни с луксозен автобус, с миловиден палестински шофьор. Разгледахме най-напред Тел – Авив, разгледахме стария квартал, и улиците бяха със знак на който е нарисувана ръка. Ръката Господня, Соломоновата ръка, която ти сочи накъде да вървиш. Историята на Тел Авив не е много по-стара,  градът е основан съвсем отскоро – 1909 година, в близост до древния град Яфа. Тел Авив много бързо се развива и разширява и днес Яфа е само квартал на израелската столица. – разказва хаджи Пенка Милкова. В превод името означава „могила на изворите“. В началото на 20 век се появяват много от сегашните модернистични апартаменти и сгради. Модернизмът в Тел Авив се развива изключително много през 30-те години на миналия век, когато нацисткия режим в Германия кара много германски евреи да емигрират. Така много от архитектите, работещи в „Белия град“, са възпитаници на големи европейски университети като „Баухаус“.

С бавна крачка по плажната ивица можеш да стигнеш до стария град Яфа. Разстоянието е няколко километра, зависи откъде точно сте тръгнали, и разходката ще ви отнеме някъде между 40 минути и 2-3 часа. Другите варианти да посетите Яфа са като си наемете колело от Тел Авив или с градския транспорт.

За българите Яфа е известен като център на репатрираните евреи от България и все още се намират места, напомнящи за България. Разхождайки се, можеш да попаднеш на ресторант, който носи българско име.

В Яфа могат да се чуят много легенди и дори истории от Библията. Тук апостол Петър е възкресил набожната вдовица Тавита, наречена „Праведната“. На негово име е и католическата църква в Яфа (в Библията Яфа се споменава като Йопия). Едно време Яфа наистина е бил важен град и пристанище, неслучайно една от портите на Йерусалим се нарича Портата Яфа – там, откъдето влизали поклонниците, пристигащи от пристанището на Средиземно море.

07яфа

Следващият ден беше посветен на пътуване към древна Кесария, улиците бяха пълни с олеандри, които ние наричаме тук зокуми. Видяхме канали от времето на римското господство, като в тях има гъби, за да си почистят римляните краката. Днес могат да се видят руините на богатия някога град, построен от Ирод велики, който направил там огромно пристанище. Кесария е бил столица на древната Иудея.

07капернаум

Каперннаум – известен от библията с излекуването на тъщата на Свети Петър – от името Симон той се прекръства на Петър (което означава камък). Известно е мястото на къщата на св. Петър, в която има покривка с разнообразно ядене.

Интересно е и това, че по времето на постите на юдеите, апостол Петър чул божествен глас, който го посъветвал:“ Яж, Петре, защото в твоята нова вяра това не е грешно.“ Храната, която му била позволена е изобразена на тази покривка. По онова време евреите, ядели в определено време растителна храна, а в друго време месна. Това означава, че той получил глас, че може да се храни, със смесени храни, а да пости само в сряда и петък. И на покривката е нарисувана храната, която той можел да опита. – разказва Пенка Милкова. Иначе градът е известен с това, че след като избира първите си ученици Иисус се мести от Кана Галилейска в него и там се състоят първите му проповеди.

В следващия ден предстояла среща с Галилейско море, с града Тиверия, с изворите от студена, сладка, вкусна вода, които се спускат от планината, вливат се в река Йордан, а тя пълни малкото море, което има форма на амфора. И днес там е пълно с риболовни корабчета, както и старинен рибарски кораб за екскурзианти. Нашата група бе посрещната от български екипаж и капитан. 20 евро пък е струвала разходката. Чиста, като сълза, вода изпълва морето, а край брега му има седефени миди, от които се правят различни накити, украшения, и икони. Сведенията гласят, че морето ще изчезне, а там на брега му е правил част от своите проповеди Иисус Христос.- разказва пазарджиклийката.

На следващият ден тръгнахме за Назарет, някога малко градче, днес това е най-големият град в Израел населен с християнско арабско население. Една от най-известните сгради там е базиликата „Благовещение“, тя напомня на миряните, че архангел Гарваил е съобщил на Дева Мария, че ще роди месията. Посещението в Назарет, е задължително за всеки поклоник, тъй като това е мястото където Христос живее от три до 30 г. Тук той учил занаят дърводелство и прекарал дните след бягството и завръщането от Египет. От тридесет до тридесет и три години Иисус Христос проповядва. В града ще видите работилница на Йосиф, параклис „Св. арх. Гавраил“ в базиликата, в който светата Дева, приела вестта, че ще зачене и роди спасителя на света. До нея се намира кладенецът на Дева Мария.

От там отпътувахме към планината Кумран, там в една от пещерите край Мъртво море са открити и ръкописите, които свидетелстват, че възможно тук да се е намирал известния от Библията „Град на солта“. Ръкописите са открити през 1947 г., а в тях са намерени всички книги от Библията. Специално за библейските свитъци е направен музей с техни реплики и всеки посетител може да ги разгледа. Вътре в музея на дървен прът е повесен и „Ръкописа на Исая“, както някога е изглеждал в синагогата на Йерихон. Мъртво море е най – ниската достъпна точка на земята. Мръсно, кално море, с изключително висока соленост. – разказва хаджи Пенка Милкова. Близо до Кумран се намира град Йерихон, в който има огромен оазис, заради многобройните извори с питейна вода. Йерихон е извесетен от Библията с това, че неговите тръби се чували надлъж и нашир, а те са служили на древните, за да оповестят изгрева и залеза на всеки Божи ден. Те свирили и когато трябвало да се обяви на хората някакво важно за тях събитие.

От там се отправили към планината на блаженствата, „в далечината се виждаха очертанията на старото селище Магдала, от там е била Мария Магдалена. Но това, което днес може да види там човешкото око – са останалите древни руини.“ – припомня си баба хаджийка.

Не по-малко интересна е и планината Табор, където с учениците се е изкачил Иисус Христос, където те го видели като слънце с бели дрехи. С известната църква „Преображение Господне“. Храмът е от 18 в., но е изключително внушителен и интересен за туристите.

Канна Галилейска е градът където Иисус Христос прави първото си чудо, като по време на сватба превръща делвите с вода във вино. „Посрещна ни с изображенията на библейските делви, където Христос направи първото чудо, да промени водата във вино по време на сватбата. В Библията градът се споменава три пъти: с чудото на виното, с изцелението на чиновнически син от Каернапеу и с това, че е селото на ученика на Бога – Натанаил.“ Днес градът е обкръжен от просторни и гроздови масиви, насаждения с манго, което единствено там вирее в Израел, както и плантации с малки банани. Има много кибуци, а виното защото се свързва с Христос, се предлага на поклониците от 6 до 13 долара за бутилка.“ – разказва Пенка Милкова.

(следва продължение)