Всички деца и техният треньор са изведени от пещерата Tham Luang. Ескорт от линейки и полицейски коли превози до болницата последните футболисти, съобщи от Тайланд журналистът Панчо Благоев. Около 15 ч. българско време хеликоптерът с последното изведено от пещерата момче се отправя към болницата в Чанг Рай. Полетът дотам е около десетина минути. Оттам с линейки детето ще бъде превозено до лечебницата, където на 8-я етаж е отделението в което са настанени неговите съотборници.

В кухината където отборът от млади футболисти беше заклещен преди 17 дни бе освободен и 25- годишният треньор, лекарят и тримата морски тюлени, които стояха неотлъчно до тях от деня, в който децата бяха открити. 9-то момче излезе от пещерата в 16.06 часа, последвано 20 минути по-късно от десетото дете. 11-то момче се появи на изхода в 17.08 часа (14.08 ч. българско време).

Днес Илън Мъск пусна туит в който съобщава, че в понеделник е посетил пещерата Tham Luang. Космическият изследовател е посетил и тази сутрин базовия спасителен лагер, който се намира в зала 3. Мъск е предоставил на спасителите прототипа на своята миниподводница, която да използват ако се наложи при евакуирането на последните 5 деца от пещерата.

Току-що се връщам от Зала 3, пише Мъск в поста си в Tweeter. Миниподводницата е готова, ако се наложи. Направена е от ракетни части и сме и дали името на детския футболен отбор Wild Boar. Оставяме я тук в случай, че потрябва, пише още милиардерът.

Тази сутрин обаче водачът на операцията Наронгсак Осотанакорн заяви, че оборудването, което Мъск е дал на спасителите не е приложимо в мисията. „Оборудването му е технологично сложно и напреднало, но не можем да го вкараме в пещерата за тази мисия“, каза ексгубернаторът на Чанг Рай.

В същото време във Фейсбук страницата си тайландските географи, изследващи пещерата, съобщават за посещението на екипа на SpaceX : Благодарим ви, че ни изпратихте много полезни уреди и ръководства от инженерния екип. Това е чест за водещия екип на тайландските географи, който се присъединиха към операцията. Искаме да имаме хубаво време в Тайланд, пише в публикацията, написана на английски език.

Днес обаче в района на пещерата заваля, за кратко но интензивно. Според експертите нивото на водата в пещерата остава непроменено. Засега.

В инстаграм Мъск публикува видео на наводнената пещера и спасителите.

Подкрепа и най-добри пожелания към младежкия футболен отбор от Чианг Рай, продължават да пристигат от цял свят. Видео с поздрав от Лионел Меси публикува на своята страница във Фейсбук посланикът на Тайланд в Буенос Айрес, н.в. Narisroj Fuangrabil. В него аржентинската мегазвезда окуражава момчетата като им казва на испански „Juntos Es Possible“, който се превежда като „заедно е възможно“.

Рок звездата и бивш член на Оазис Лиам Галахър отговори на въпрос в Twitter от тайландския потребител Карбоди Нагамит, какво би казал на децата в пещерата Там Луанг 13, с текст на песен от албума Heathen Chemistry, „Hold up, Hold on…