Ана ГРОЙС, PZdnes.com

Подкрепете с подписа си майките на деца с увреждания от Пазарджик, затова апелират майките от местното сдружение, които подкрепят протеста в София.

Майките на деца с увреждания от Пазарджик организират от утре подписка под надслов „Системата ни убива“. В три поредни дни от сряда до петък на площада пред театъра те ще събират подписите на пазарджиклии, които ги подкрепят в тяхната неравна борба срещу институциите. Това се налага, тъй като майките в Пазарджик нямат НПО, а с предоставянето на подписите ще стане ясно колко хора стоят зад исканията им. Събраните подписи след петък ще бъдат предоставени на „Конфедерацията за защита правата на децата“, които имат ангажимента да ги придвижат до МС и съответно до министър – председателя Бойко Борисов.

Припомняме, че от началото на юни на жълтите павета пред НС майки на деца с увреждания са разпънали палатков лагер. Постоянното присъствие на хора от организацията във военната палатка, „аранжирана“ с инвалидна количка със скелет в нея, облечен с черна тениска с надпис„ Системата ни убива!“ продължава вече месец и половина, а целта на майките е да привлекат вниманието на управляващите към себе си и проблемите, с които се сблъскват ежедневно.  Родителите на деца с увреждания настояват преди всичко за институционални промени.

Те искат достоен живот за децата си и реформа в здравната, и социалната система на България. Именно заради липсата на адекватна политика, част от семействата с такива деца са принудени да емигрират в страни в Западна Европа, където могат да работят и да осигурят по-добри условия на децата си. В подкрепа на майките се обяви и националният омбудсман. Мая Манолова е обещала да посети Пазарджик в един от дните на събиране на подписите. Междувременно майките са завели колективен иск за обида и клевета, по повод обвиненията, че са получили милиони за да излязат на протест.