Първата половина от Националния отбор по дебати отпътува днес към международния турнир Heart of Europe в Чехия.  Девет гимназисти преминаха интензивно обучение и ще представят България на две престижни международни състезания- Световното първенство по дебати (WSDC) и Heart of Europe. В Националния отбор имаме двама представители на Пазарджик – Елия Панчова и Пламен Тотев.

 

Те са съученици в ЕГ“Б.Брехт“ и през следващата учебна година ще бъдат в XII клас, изучават английски и немски. Пожелаваме им успех, като изобщо не се съмняваме, че ще се справят достойно с това поредно предизвикателство. Публикуваме и кратко интервю с Елия, което е направено от Асоциацията по дебати.

11елия1

Отговаря Елия Панчова:

1.Представи се с няколко изречения.

Казвам се Елия Панчова, от град Пазарджик на 17 години и съм ученичка в Езиковата гимназия. В свободното си време освен с националния отбор, се занимавам и с клуба по дебати в града, свиря на пиано и съм част от Съвета за младежка политика.

2.Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Една от основните причини да искам да се присъединя беше това, че щях да имам възможността да бъда тренирана от едни от най-добрите дебатьори в страната. Освен това исках и да получа нови знания относно важни проблеми, да развия дебатьорските си умения и да бъда в среда от млади хора с потенциал.

3.Какво ти даде отборът?

Националният отбор предоставя освен както споменах изключително полезна среда за развитие благодарение на професионалното отношение да треньорите, също така и много възможности за запознанства с интелигентни млади хора. Благодарение на отбора научих много неща и развих полезни умения при проучване на дадени теми и при работата в екип, които са важни качества не само в дебатите, а и като цяло.

4.Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Може би не най-хубав, но определено запомнящ се беше моментът, в който на първия тренировъчен лагер с част от съотборниците ми поделихме едно одеало по време на дебат. На състезанието, на което ще участваме със сигурност ще имаме много приятни мигове, така че относно най-хубавият ми спомен с отбора – предполагам тепърва предстои.

5.Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв щеше да е той?

Не бих дебатирала само един тип теми завинаги, защото харесвам разнообразието в дебатите, но може би темите от социален аспект като цяло са мой фаворит.

11пацо тотев

Отговаря Пламен Тотев:

1.Представи се с няколко изречения.

Казвам се Пламен Тотев, но всички ме познават като Пацо. На 17 г. съм и живея в Пазарджик. Ученик съм в ЕГ“Б.Брехт“ и интензивно изучавам английски и немски език. От две години насам интензивно се занимавам с дебати.

2.Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Реших да се пробвам за националния отбор от любопитство, тъй като исках да тествам уменията, които бях придобил през изминалите две години. Но фактът, че ще представлявам България на международно ниво, където конкуренцията е огромна, беше също голям стимул за мен по време на селекцията.

3.Какво ти даде отборът?

На първо място ми даде възможността да се усъвършенствам, благодарение на безкрайните усилия на треньорите. Също така задачите, които получаваме седмично, ми помогнаха да обогатя общата си култура. Още нещо, което намирам за изключително полезно е това, че дебатите са на английски, което ми помага да поддържам едно добро ниво по английски език. Не на последно място Националният отбор ми даде много нови познанства, които бързо се превърнаха в приятелства.

4.Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Най-хубавият ми спомен с отбора са забавните истории, които всеки от нас споделяше след тренировъчните лагери. 

 5.Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв щеше да е той?
Ако трябваше да дебатирам един тип тема, то бих дебатирал теми от социален аспект.
6. Разкажи ни малко за състезанието в Пазарджик, което се състоя през отминалия уикенд, знаем, че ти си един от победителите в него.
Състезанието определено беше едно от най-добрите, на които съм присъствал. Имаше много конкуренция, организацията беше на ниво и темите бяха много актуални и интересни.