* На снимката: Културологът и член на УС на Националната гойдарска асоциация Георги Мишев и победителят в надсвирването Николай Балабанов.

Най-добрият гайдар на петото юбилйно гайдарско надсвирване в Равногор е Николай Балабанов, от Пещера. Младият изпълнител спечели напълно заслужено титлата си в остра конкуренция с още близо четиридесет души от цялата страна.

Своята награда той посвети на всички негови почитатели, които с удоволствие слушат изпълненията на родопските мелодии и хора, в изпълнение на Николай. Любителите на кабагайда могат да го чуят отново в края на този месец, тъй като в последния уикенд в курортното селище Св. Константин над Пещера ще се проведе традиционният преглед на фолклорни сътава и изпълнители.

История на надсвирването в Равногор

2014 г.– Надсвирването се провежда заедно с празника Илинден на параклиса Св. Илия и е един ден.
2015 г.– Надсвирването съвпада с празника на Набора в с. Равногор, като първият ден е на параклиса Св. Илия, а вторият ден, концертът на лауреатите, е на площада на селото и се провежда заедно с Международния фестивал на самодейността, организиран от Нина Грънчарова.
2016 г.– Надсвирването покрива мечтата на организаторите- самостоятелна дата- 9 и 10 юли,
два дни под звуците на гайда, прекарани на параклиса Св. Илия, място с необикновен заряд и невероятна гледка.
2017 г.- Датата на надсвирването се променя отново- на 15 и 16 юли. Първият ден на надсвирването протича по познатия вече емоционален начин на поляната пред параклиса „Св.Илия“.Вторият ден обаче е дъждовен и събитието се закрива в хотел „Борика“.
2018 г.-Надсвирването се провежда на 14 и 15 юли на поляната пред параклиса „Св. Илия“. За първи път по време на събитието имаше и предложение за брак, което бе направено от гайдаря Ангел Узунов на приятелката му Грета.

16предложението2