* Днес имен ден празнува и кметът на Община Септември – Марин Рачев.

За поредна година днешният църковен празник Света Великомъченица Марина беше отбелязан подобаващо в населени места от Септемврийско. Във Варвара отец Кирил се помоли за мир и здраве на жителите в селото.

В храмът „Св. Георги” на село Ковачево литургия отслужиха отец Кънчо от Карабунар и отец Атанас.
За службата в църквата дойдеха кметът на общината Марин Рачев, зам.-кметът инж. Явор Митев, секретарят на администрацията Нина Вардина, директорът на Транспорта и екологията Ангел Бончев и шефът на Общинския съвет Кирил Тодорин. 

На хората дошли в ковачевската църква Марин Рачев благодари за топлото посрещане и за благопожеланията отправени към него. Също така обясни значението на обедите, които се дават от близо 3 години на сам. „Радвам се че храмът в Ковачево е все по-пълен при всяко мое идване тук.
Спомняте си, че преди години тук освен на Гергьовден, когато е храмовия празник, хора от православната общност почти не се събираха. 

Продължавайте така и показвайте, че в Ковачево живеят християни, които не се срамуват да го показват, заяви кметът. От Ковачево Рачев и колегите му от общината и общинския съвет по традиция се отправиха към местността Св. Марина над село Варвара. Тази сутрин там най-напред малки и големи с цветя в ръка се отправяха към църквата „Света Варвара” в центъра на селото, откъдето започна празникът. По този повод литургия отслужи местният отец Кирил. От центъра на селото миряните поеха към местността „Света Марина”. 

Въпреки дъждовното време в рамките на няколко часа стотици хора посетиха малкия параклис в гората над селото, носещ името на „Света Марина”, и запалиха свещ за здраве. Край оброчището молебен и водосвет отслужи отец Кирил. По повод именния си ден кметът Марин Рачев дари една овца към общия курбан, осигурен със спонсорски средства от Николай Панчов, Атанас Нистеров, Никола Пенов – Божинката, Васил Гешев и Бранко – всички жители на с. Варвара.