На 27 и 28 юли от 21:00 ч. Шекспирова театрална школа „Петровден“ ще представи за 19-ти път лятна театрална продукция. „Венецианският търговец“ ще бъде зрелищен, стихиен спектакъл в духа на площадния театър, ползвайки средствата на музиката, гротеската и пародията. Мястото отново е  откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница.

 

Режисьор на спектакъла е Калин Ангелов – преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Поставял на сцените на театрите в Стара Загора, Пловдив, Варна, Театър „София“, Театър 199, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „Сълза и смях“ и др. Участвал като режисьор в свободни театрални проекти, реализирани в независими пространства.

 

„Избрах да поставя „Венецианският търговец“, защото смятам, че темата за антисемитизма е все още болезнена, незараснала рана в паметта на съвременния европеец.

В структурата на пиесата съм включил много песни, така че музикалната партитура на представлението ще е съвсем равноправна на текстовия материал, като двете стихии – текст и музика ще са взаимно преплетени в една обща драматургична конструкция.“

Калин Ангелов

 

Песните ще се изпълняват на живо, а музикалният съпровод е от инструментите цигулка, чело, акордеон, китара, укулеле и перкусии. Музикален ръководител на проекта е Георги Георгиев – Антика – дългогодишен участник в летните представления.

 

И тази година си сътрудничим с Актьорското училище в Гилфорд към Университета Съри в Англия. В спектакъла участват студенти, обучаващи се в специалността Музика и театър и свирят на поне два инструмента.

 

С пластиката и танците се заема Миролюба Ивелин Петрова, която се занимава със съвременен танцов театър.

 

В актьорския екип участва един от най-успешните актьори на Сатиричния театър в София Константин Икономов (в ролята на Шейлок), който се завръща на сцената в Паталеница след 5 години.

В ролята на Джесика ще видим младата актриса от Ямболския театър Мария Панайотова, а ролята на Порция е поверена на Ивелина Колева.

 

В спектакъла, участват актьорите от Младежкия театър Николай Желев и Ахмед Юмер, а останалите мъжки роли са поверени на Димитър Димитров, Стефан Кирилов и Сава Драгнев.

 

Порасналите деца на Шекспирова школа „Петровден“ Анатолий Ставрев и Самуела-Ивана Церовска са участници в летните проекти вече в качеството си на професионални актьори.

 

В инициативата продължават участието си и трите деца на „Петровден“ – Стоян Додников, Гергана Петрова и Мартина Вълчинова.

 

Сценограф е дългогодишния ни партньор Теодора Лазарова. Тази година тя ще бъде и ментор на сценографската лаборатория „Отворени пространства“ – проект финансиран от Програма Читалища на Европейска столица на културата – Пловдив 2019 – в допълнение към културния продукт на Шекспирова театрална школа „Петровден“. В него обучаващи се творци в областта на театъра ще създадат сценографията на „Венецианският търговец“.

 

Школата „Петровден“ е единствена по рода си в България. 19-годишната ѝ дейност се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. От миналата година мениджъра Инна Церовска включва в летните театрални инициативи и по едно гостуващо представление. По-рано през този месец, зрителите успяха да се насладят на абсолвентския спектакъл на студентите на проф. Маргарита Младенова – „Сън в лятна нощ“.

 

Екип на „Венецианският търговец” от Уилям Шекспир

Мениджър: Инна Церовска

Режисьор: Калин Ангелов

Сценография и костюми:  Теодора Лазарова

Музикален ръководител: Гьорги Георгиев – Антика

Пластика и танц: Миролюба Ивелин Петрова

Техническо обезпечаване: Ани Зомбори, Ангел Савов, Моника Василска, Илина Грозева

 

Актьори: Константин Икономов, Мария Панайотова, Ивелина Колева, Анатолий Ставрев, Ахмед Юмер, Сава Драгнев, Стефан Зарев, Самуела-Ивана Церовска, Димитър Димитров, Николай Желев, Миролюба Ивелин Петрова, Джесика Стюърт, Едуард Уотчмън, Стоян Додников, Мартина Вълчинова, Гергана Петрова

 

Рекламно-визуален екип

Дани Коцева, Павлина-Калина Церовска; Йордан Георгиев

 

Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.

 

ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909, Еко-комплекс „Флора“  и жителите на с. Паталеница, Младежки дом Пазарджик, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив.