Поредното си заседание ще проведе комисията „Ин витро“ към Общински съвет- Пазарджик. Заседанието е насрочено за днес, от 17.00 часа, в зала 1302 в сграда на Общината. Седем са заявленията за финансово подпомагане  на двойки с репродуктивни проблеми, подадени през второто тримесечие на годината, които ще разгледа комисията. Ако всички двойки отговарят на изискванията за подлагане на процедурата, те ще бъдат одобрени.

Комисията по чл. 6 от Правилника за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми е провела едно заседание и на 02 април. Разгледани са заявленията на 9 двойки, като всички са одобрени.

Първото ин витро бебе в България стана на 30 години, на 11 юни.

Илияна Тирилова се появява на бял свят през 1988 г. и е кръстена на лекаря, извършил процедурата – проф. Илия Ватев. Благодарение на него, към днешна дата със същата процедура са се родили над 1000 бебета.

Точно преди 30 години България става първата страна в Югоизточна Европа, в която на бял свят се появява първото бебе в епруветка. Щастливите родители са Таня и Крум Тирилови от малкото градче Рила. Илияна споделя, че никога не се е чувствала различна от останалите деца. Днес тя живее в Чикаго и работи в банка.