Кметът на Пазарджик Тодор Попов предлага на държавата по един или два процента от Данък общ доход и ДДС да остават в хазните на общините. Идеята му за това преотстъпване на средства датира от няколко години, когато като председател на Националното сдружение на общините в България, той стана автор на идеята за децентрализация на общините.

На практика с този приход ще бъде решен хроничният недоимък в общинските хазни, а също така и решаването на различни инфраструктурни и проблеми в социалната сфера. Това решение би облекчило най-вече малките общини поради липса на собствени приходи в тях. С години се влачи решаването на множество въпроси в малките населени места, тъй като средствата се разходват предимно в градовете на една община, с оглед на факта, че там живеят и работят повече хора.

Ако управляващите приемат тази идея, да отчисляват по 1% само от двата данъка, няма да се налага постоянното отпускане на допълнителни средства към общинските бюджети, смята Тодор Попов. По време на вчерашното заседание на Общинския съвет по време на дискусията за актуализацията на бюджета, стана въпрос и за средствата, с които имат право да се разпореждат общините.

„Средносрочната прогноза за развитието на икономиката сочи устойчивост от 3-4% нарастване на вътрешния брутен продукт, а това предполага добра събираемост на приходи. Никой на централно ниво в последните двадесет години не мисли сериозно за проблемите на българските общини. Ако не се осигури допълнителен приходоизточник, общините ще стават все по-зле откъм средства, заяви Тодор Попов.

Общините живеят в икономическа мизерия, това е въпрос на държавна философия. Това са смешни пари за държавата в годишен план, а за общините са 400 – 500 милиона лева, държавническото мислене включва и грижата за хората по места. В момента допълнителните средства за общините идват от лични познанства и това дразни останалите, защото няма как да бъде скрито. „- допълни Попов.