Плувното лято е в разгара си, отпуските са налични, но за съжаление, лятото не е съвсем лято. И по тази причина вместо на море, голяма част от хората предпочитат да отидат до най-близкия плаж. Приказките и разтягането на шезлонгите край басейна, са основно занятие за голяма част и от жителите на областта, сочи  национално проучване, според което над шестдесет процента от българите тази година няма да отидат на море. Нито у нас, нито в чужбина.

Ако се заслушате в репликите на отмарящите около вас хора, ще установите, че голяма част от тях продължават да запазват речниковия фонд на диалекта си. В това няма нищо лошо, защото по този начин се запазва и миналото, пък е и забавно да станете свидетели на съвсем искрени послания, отправени на малко разбираем език.

Усещането е като да си в Македония, а всъщност си в околностите на Панагюрще или Брацигово. Голяма част от хората, които живеят днес в родопското градче, са наследници на преселници от територията, която днес е в Албания, а някога е била българска и се намира в Егейска Македония между Охидското езеро и Гърция.

24gjirokaster-1

* Това е Гирокастро, едно от градчетата, което напомня за майсторлъка на някогашните дюлгери. То много прилича като архитектура на старите брациговски къщи и случайно, или не, се намира в подножието на планината.

Панагюрци пък също си имат преселници, но те са дошли от Ямбол. Не малко са и татарите заселени в града от Татар Пазарджик.

Но да се върнем към лятото, което на места се усеща като есен, а във високите части на областта го докарва като преди Димитровден. И да опънем хавлиите на шезлонга. Да затворим очи и слушаме, какво става наоколо.

В Брацигово:

1. „Яла тука, бе, серсем. Цял ден ли по тебе се ша върва?“

2. „Стига съ джуркай в тая вода, оти шъ гъбясаш.“

3. „Върви, земи една бира, чи ми присънаха джукити.“

4. „Килца вода станах, като са фърли в басейна и мъ оплицка!“

5. „На тия ора, де им а альто, зная ли някой?“

6. „Скакай във водъта, че ми изгоряаа ногите.“

7. „Дай, да ти наклепам гърбето, чи ша одиш като жълва довечера“.

8. „Яз ш му кажа на татто довечеръ, чи не мъ пускаш да са изкъпа, и да вляна във водата, не мъ пускаш, и чи сладолед не ми зема, даже една банска вода не ми дада да пия.“

9. „Ми, де отида тва дята? Да не са а удавилу, стани да видиш, оти за джумбуш шъ станим, цял ден като мачки да лежим тука, а дятто да го изтървеми. “

10. „Низнъм де си ги турих пенджурити, няйдъ съм ги пуснала и сега ми ги нема.“

1басейн- брацигово

Топ реплики, които ще чуеш на басейните в Панагюрище и панагюрско:

(От групата Панагюрски диалект, събрала Генка Лука Чардакова)

1. “Изляс, че ти бабичасаа рацете !”

2. “… то нема живо пиле !!! Нема джан – джун чивяк!“

3. “Шъ ода, а зема по ена бира. ”

4. “Наплуещи са по гарбъ, че шъ станеш на меуре и тряа а спиш на закачалката ! ”

5. “ Зачервил си са като Балдьовски просек, маа му стара !”

6. “Глей онаа, кви боски е отпрала!”

7. “ Глей оня, как са е наклал !!!“

8. “Не мое чивяк, а са вреди в таа вода!”

9. “ Спуай са на кърпата и стига са джеври!”

10 “ Ма, дек са тиа дяца, бе !? Шса удава и езък за ената убос!“

1басейн-панагюрище