Въпреки рязкото затопляне на времето манатарките в горите край Равногор изчезнаха, оплакват се запалени гъбари. Местата където се намират вкусните гъби, сега са превзети от коралки, пачи крак и сърнели. Изобилието им е огромно, но коралките стават само за мариноване, оплакват се берачите. Сърнелките също са много вкусни, но са и твърде нетрайни. Те не могат да се сушат, а най-доброто, което може да им се случи е да се панират.

Желателно е гъбите да се събират сутрин рано, преди вдигане на росата, въпреки че събирането им през останалата част на деня не влияе на вкусовите им качества. Пачият крак е издръжлива гъба, подходяща за сушене или консервиране. В сурово състояние издържа до 10 дни в хладилник. Суши се на открито, без допълнителни обработки. Преди да се използва, сушената гъба се потапя за около час в студена вода, за да възвърне вида и цвета си. Събира се масово в България за износ в чужбина.

Манатарките също се появяват, но в сравнение с предишния месец, когато буквално се срещаха през няколко крачки, сега се налага да бъдат внимателно издирвани.

В сравнение с предишни години, това лято бе изключително богато на гъби, както и на горски плодове.

И в момента има боровини, ягоди и малини, а билкоценителите могат да се запасят с жълт кантарион и мащерка, в околностите на Равногор.

Селото е разположено високо в Родопите и това дава шанс на хората, които карат отпуска си през август да се насладят на цялата гама от изобилие, с което може да ги дари планината. В комбинация с чистия въздух, районът гарантира пълноценен отдих и възможности за туризъм. Единственият недостатък е липсата на обществен транспорт до Равногор и съседния курорт Атолука, но желаещите да ги посетят намират начин, за да сбъднат желанието си.