Дядо Неделчо е най-старият българин, съобщи dnes.bg. Достолепният мъж е на 106 години и 4 месеца и от близо седем десетилетия живее в Свиленград. „Дядо Неделчо е легенда в района. Всички знаят за него. Бил е фронтовак през Втората световна война и до ден днешен продължава да е на крака. Признава, че го болят и не може да прави любимите си дълги разходки, но все още се обслужва сам. Дори и дървата си цепи без чужда помощ. Прави го с чук, защото не може сам да вдига тежката брадва“, разказаха негови приятели.

Неделчо Бойков е роден на 4 април през 1912 г. в село Мерхамли (днешна Гърция), но като бежанец от Беломорска Тракия семейството му се заселва в хасковското село Костур. От 1950 г. фамилията живее в Свиленград. „Истината е, че съм роден през 1911 г., но се получи объркване в регистрите и затова ме водят с една година по-млад“, разказва Неделчо.

Столетникът е известен в града с чувството си за хумор, защото много обича да се събира с приятели, за да ги разсмива. Дядо Неделчо никога не е пушил или пил ракия. Единствено си сръбва биричка през лятото. Сутрин обича да пие чай от различни билки, а вечер – айран. Храни се винаги по едно и също време. Обядва точно в 12 ч., вечеря рано – около 18 ч., като задължително приема само лека храна.

„Ям си все едно съм на 60 години, хапвам каквато манджа ми сготви снахата – картофи, фасул, ориз, леща“, споделя 106-годишният достолепен българин. Столетникът живее с един от синовете си и съпругата му, които полагат грижи за него и за миг не го оставят. Дълголетието е традиция в рода на дядо Неделчо. Пролетта тази година брат му трябвало да навърши 100 години, но малко преди кръглата годишнина починал. Двамата имали уникалната възможност да бъдат вписани като братя столетници, но съдбата решила друго. 108-годишната баба Матена от Ивайловград дълго време беше най-възрастната българка, но по-рано тази година почина и дядо Неделчо оглави възрастовата класация у нас.

През април тази година почина и най-възрастният жител на нашата област дядо Никола Зънгаров от Равногор, който се спомина малко преди да навърши 103 години.