За времето от първи юли до днес за установените нарушения на граждани, които извършват дейности смущаващи спокойствието на останалите са съставени общо 80 акта, съобщи говорителят на ОДМВР $ Мирослав Стоянов. Паричните санкции се определят от кметовете на общините в областта.

Един от основните приоритети на работа на служителите от „Охранителна полиция“ в районните управления на пазарджишка област е опазването на обществения ред. Особено внимание се обръща на сигналите за извършване на дейности нарушаващи спокойствието на хората в населените места. През лятото част от жителите на областта, които работят зад граница се прибират.

По време на отпуската си традиционно те предприемат организирането и провеждане на редица семейни или други тържества. Провеждането им е регламентирано в наредбите за обществения ред приети от общинските съвети по места. Това неминуемо става причина за намеса на органите на реда, особено по отношение на нощната тишина. В немалко случаи дежурствата на полицейските автопатрули се осъществяват и съвместно със служители на жандармерията в Пловдив.