Старото кино в Септември, намиращо се на гърба на пенсионерски клуб „Илия Минев” ще бъде изцяло реновирано и модернизирано по проект от Програмата за развитие на селските райони, спечелен от НЧ „Отец Паисий” община Септември. Преди председателят на настоятелството Румяна Дишкова да забие символично кирката в земята, отец Йордан отслужи водосвет за здраве и успех в начинанието.

Пред присъстващите на церемонията кметът Марин Рачев благодари на всички, дали своята лепта за да се стигне до тук. ”Благодаря на съветниците от Общинския съвет, които не се подадоха на внушенията и спекулациите, когато предложих собствеността на киното да се прехвърли от общината на настоятелството, за да може то да кандидатства като отделен бенефициент. Благодаря на нашата колежка Румяна Дишкова, която пое ръководството на НЧ „Отец Паисий” и цялата отговорност по този проект, въпреки внушенията, с които определени лица се опитваха да я разколебаят по онова време като постоянно й говореха че се готви някаква грандиозна далавера,” отбеляза кметът.

Относно процедирането и одобрението на проекта за неговото финансиране Рачев отдаде заслуженото на хората, от общинска администрация, които успоредно с ежедневните си ангажименти се нагърбиха и с този проект. „Цялата оперативна работа от „А до Я” беше свършена от Станой Милов, Румяна Дишкова, Ива Дачева и Ели Лазарова. Това са хората благодарение на чието усърдие и воля и на добрата им екипна работа се стигна до този етап. От тук нататък пожелавам лека и усърдна работа на строителите от пловдивската фирма „Елиста”, в чиито ръце сме възложили отговорността за реконструкцията на киното. Убеден съм, че новото старо кино може да изиграе ролята на онзи крайъгълен камък между живщущите от квартал „Гарата” и тези от „Стария град”, както е известен този район. Защото то ще бъде за всички, както беше едно време и в него след реконструкцията ще имаме грижата да се прожектират всички нови и актуални филми, които вървят в кино-салоните на МОЛ-овете в София и Пловдив”, изрази очакванията си кметът.

След него кратко представяне на дейността си направи собственикът на фирмата изпълнител на предстоящите строително-ремонтни работи. „Надявам се, че повече ще говорят делата ни, отколкото думите. Ще положим всички усилия да изпълним задачите си срочно и отговорно по цялостното реновиране на сградата. А то ще бъде, както отвътре, така и отвън. Ремонтът ще бъде тотален – както на покрива, така на фасадата, така и на интериорната част. Фирмата ни има 13-годишен опит в тези дейности и се надявам, че всички предвидени по проекта неща ще бъдат изпълнени качествено и ще се случат в името и за ползата на всички граждани на Септември”, заяви от своя страна управителят на фирма „Елиста” инж. Стефан Гроцев.