Пачият крак е сред гъбите, които гъбарите преследват с необичайна стръв. Това е така, защото жълтата хубавица става за всякакъв вид обработка. Тя може да се хапва пържена, може да се приготви за гъбен сос, а също така и да се маринова. Заради дъждовете през тази година тя се намираше в изобилие в Родопите, включително и в тези части на планината, които надхвърлят 1500 м. 

И ако в други години хората са намирали малки количества от Пачия крак, то сега имаше огромни количества от него. 

16пачи крак

Ако никога до момента не сте брали Пачи крак, направете сефтето с опитен гъбар, защото тази гъба има кошмарно отровен двойник.

Гъбата Пачи крак може да е с твърде различни размери, като при някои екземпляри достига и до 15 cm в диаметър. Тя е месеста, при младите екземпяри плоска с подвит ръб, а при зрелите плодни тела става подчертано фуниевидна, с вълнообразен ръб. Расте в широклистни, иглолистни и смесени гори от началото на лятото до края на есента (VI-XI), обикновено на групи. Широко разпространен вид у нас.

След като сте набрали гъбките ще трябва да ги почистите от грубите налепи и отрежете коренчетата им. Поставете ги в найлонова торбичка и поръсете с няколко шепи брашно. Налейте студена вода и енергично разтръскайте торбичката,  след това направете дупка на дъното и оставете брашняната вода да изтече. Изплакнете с чиста вода.  За минутки получавате много добре измити гъби.

Пърженето става с масло или зехтин. Ако някоя от тези две мазнини не ви допада, може и с олио. Оставене водата да излезе от гъбите и когато те останат на мазнина им добавете сол, малко копър, черен пипер и няколко скилидки чесън. Много са вкусни.

Мариноването е малко по-сложно.

Кипнете малко вода и подсолете с чаена лъжичка сол. Прибавете гъбите и бланширайте за 10 минути. Извадете гъбите с решетеста лъжица, обилно облейте със студена вода и поставете в купа с лед и студена вода. Така ще спрете процеса на топлинна обработка и промяна на вкусовите качества.

Прецедете бульона, част от него ще употребите малко по – късно, а другата част можете за замразите в бутилки във фризера и да използвате вместо химиите, които се предлагат за гъбен бульон. Налейте качествен винен оцет до долната резка на бурканите.

Във всеки буркан добавете супена лъжица сол и чаена лъжичка захар. Овкусете с няколко зърна бахар и черен пипер,  стъбла копър и скилидка чесън. Нарежете по-едрите гъби на хапки, а по-дребните оставете цели. Напълнете бурканите с гъби, след това залейте с прецедения бульон.  Затворете и стерилизирайте 15-20 минути.

16маринован пачи крак 2

Когато ви дойдат гости или съберете семейството си на вечеря, отворете буркана, отцедете сока, подправете с пресен лук, зехтин, копър, магданоз и консумирайте на воля, с каквото ви душа иска.

Ако освен Пачи крак сте набрали и други гъби варете всеки различен вид в нова вода, не смесвайте бульона. Така ще запазите уникалния аромат и вкус на всяка отделна гъба. 

Ако все пак решите да направите микс – бланширайте всички видове заедно и ползвайте този бульон за заливка.