Ефективна присъда от 4,6 години ще изтърпи ексшефът на затворническото общежитие от открит тип във Враца Николай Кюпарски, реши съдът. Той бе арестуван заради корупция след акция на ДАНС през ноември 2015 г. – на работното му място като старши инспектор и началник на група за социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие от открит тип при керамичната фабрика към затвора. Заедно с него бе закопчан и бившият затворник Георги Борисов, който според обвинението бил помагач на бившия си шеф в получаването на подкупи.

Като шеф на затворническото общежитие за осъдени с по-леки присъди Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в комисия към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Когато се трудят, затворниците намаляват размера на наказанието си – 2 работни дни се равняват на 3 от присъдата.

Кюпарски се свързвал с близки на затворници и искал от тях по 3000 лв., за да ги включи в работните групи. Парите пък се превеждали по сметка на Георги Борисов чрез система за бързи разплащания.

Шефът на общежитието в керамичната фабрика получил по този начин 6000 лв. от изнудвани роднини на двама затворници, преди да бъде разкрита схемата му. При акцията в служебния кабинет на Кюпарски разследващите открили и незаконно държани боеприпаси, заради което той се сдоби с още едно обвинение. След доста перипетии през май 2016 г. делото срещу бившия началник бе поето от съдията в окръжния съд Петя Вълчева. Тя беше третата съдийка, на която се падна горещият картоф при случайното разпределение – преди нея други две си направиха отвод заради познанството си с Кюпарски и съвместната им работа в закрита по-късно комисия.

В крайна сметка Кюпарски получи ефективна присъда от 4 години и 6 месеца при общ режим, ще трябва да плати и 6000 лв. глоба. Лишиха го и от право да заема държавна длъжност за 6 години. 3-годишна присъда получи и бившият затворник Георги Борисов.

Според адвокатите на Кюпарски делото срещу него е било опорочено от самото начало.

Кюпарски се опитал да предотврати пребиваването си под един покрив с доскорошните си подопечни от затворническото общежитие в керамичната фабрика. Веднага след окончателното потвърждаване на присъдата му той е подал молба за преместване в друг затвор. Изтъкнал е като мотив за това – адресната си регистрация е в Асеновград. От Главната дирекция за изпълнение на наказанията не са уважили молбата му с аргумента, че ако Кюпарски изобщо бъде преместен, трябва да е в затвора в Пазарджик. Но познаващият добре условията на местата за лишаване от свобода мъж отказал да търка наровете тук.