Домашната лютеница носи вкуса на нашето детство. Кой не е тичал по улицата с дебелата филия, обилно намазана с червено и украсена със сирене? Кой не е изпускал филията си на пътя? Кой не се е омазвал до ушите? На колко години бяхте тогава?

Свещенодействието по варенето на лютеницата у нас се извършваше на специално огнище, което се появяваше на двора само заради огромната медна тава, калайдисана като за празник в дните преди старта на кампанията „Зимнина“.

Спомням си, че доматите и чушките бяха домашни, а патладжаните – купешки. Внимателно избрани от баба ми на пазара, купени след задължителните хвалби на продавачката и поне петте въпроса на баба – къде са гледани, нали нямат торове, добре ли са поливани, нали не нагарчат, ако нагарчат, да ти ги върна?

И след това като на лента. Чушките обелени от сръчните ръце на баба, както и огромната тава за варене, позиционирана върху огнището на двора, дървената бъркалка и непрекъснатото подклаждане на огъня…

Това е спомен, който заслужават да имат вашите деца и внуци. Още повече, че приготвянето на зимнината не изисква особено много време и предварителна подготовка. За да се запасите с домашна лютеница за цяла зима ви трябват около 40 буркана, средна големина. За да напълните петнадесет – двадесет от тях ви трябват следните

Продукти за вкусотията:

10 кг. червени месести пиперки

7 кг. домати

5 кг. патладжани

1,2 чаена чаша олио

3 супени лъжици сол

1 супена лъжица кимион

1 супена лъжица черен пипер – млян

1 супена лъжица захар

Приготвянето:

Най-напред трябва да смелите доматите, докато вие правите това, някой от домашните ще бъде дежурен на чушкопека, за да изпече добре чушките. Патладжаните също трябва да минат през печене. След като ги обелите, както и чушките, трябва да ги минете на машинката, за да се сдобиете с кашообразния продукт, който ще метнете в тавата за запържване.

Първо обаче там трябва да зацвърчат доматите, когато водата им изври, добавете олиото и продължете да бъркате, като внимателно досипвате чушките и патладжана. След това се започва нескончаемото бъркане и надпреварване с огъня, който става все по-чевръст, а балончетата в тавата – все повече. Пържете докато получите желаната от вас гъстота на лютеницата. Едва след като стане готова, добавете подправките и отново внимателно разбъркайте, за да попаднат навсякъде в сместта.

Изчакайте малко да поизстине и я напълнете в предварително измитите и подсушени буркани. Внимателно затворете и след това стерилизирайте в продължение на 25-30 минути. След това натоварете бурканите в касетки и ги стройте, като войници на рафтовете в мазето. И не ги докосвайте докато „сняг забръска.“ А след ден-два повторете процедурата, за да си имате достатъчно лютеница.