Стотици асарелци, техните семейства, ветерани от компанията, хиляди жители и гости на Панагюрище и региона се събраха днес в курорта Панагюрски колонии, за да честват професионалния и фирмен празник на „Асарел-Медет“АД. Сред официалните гости бяха народните представители Петър Кънев, Десислава Тодорова, проф. Станислав Станилов и Славчо Велков, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-областните  управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, председателят на Общинския съвет в Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници, кметове на общини и населени места от общината и региона, Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа”, представители на Британското и Руското посолство, ръководители на държавни и общински институции, браншови и граждански сдружения, както и партньори на компанията.

Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков поздрави гостите на празника и благодари на всички работещи в компанията за постигнатите резултати. „Благодарение на Вас „Асарел-Медет“ продължава да има лидерската позиция в българския рудодобив, както и отлични производствени и финансови резултати. Вие сте пример за това какво означава да живееш в сплотено семейство“, каза Димитър Цоцорков.

„Миналата година за пръв и надявам се последен път, в нашата над 50-годишна история, не празнувахме. Миналата година загубихме проф. д-р Лъчезар Цоцорков, визионера и лидера, благодарение на когото „Асарел-Медет“ е това, което е днес. Нека да е светло на душата му, там където е. Сигурен съм, че той се усмихва и е доволен, защото семейството на „Асарел-Медет“ днес има едни от най-добрите резултати в своята история и продължава да прави света по-добър. Като всяко далновидно семейство, ние мислим за своето бъдеще – имаме седем програми за устойчиво развитие, по които сме вложили над 1,2 милиарда лева от 1999 година до сега.

Тези средства са инвестирани тук в България, в най-модерните технологии за безопасност и здраве, екология, намаляване себестойността, корпоративната социална отговорност и увеличаване на запасите от руда. Тази политика и далновидна визия, ни гарантират дълги години успехи и добро социално-икономическо развитие за нашия роден Панагюрски край“, каза в приветствието си Димитър Цоцорков.

В памет на покойния председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков прозвуча една от неговите любими песни – „Ако си дал“, която бе изпълнена от Маргарита Хранова.

25делчо николов

„Инвестициите ни в екология, както и в безопасност и здраве, отново бяха оценени, като за пореден път получихме националните браншови награди на Българската минно-геоложка камара по време на националното честване преди седмица. През 2017 година получихме също наградата „Зелена иновация“  заради уникалния проект за рекултивация на действащо минно насипище“, изтъкна председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Асарел-Медет“АД инж. Делчо Николов.

„Само преди месец защитихме сертификат за енергийна ефективност ISO 50 001, което означава, че отговаряме на всички световни изисквания за енергоспестяващо и енергоефективно производство. От началото на година отчитаме преизпълнение на натуралните и технологични показатели от бизнес плана на дружеството, което е атестат за добрата работа на мениджмънта, както и за усилията и уменията на всички Вас. През 2017  година инвестирахме по нашите седем фирмени програми за развитие над 90 милиона лева. За 2018 година сме планирали нови над 100 милиона лева инвестиции, които основно са за доставка на ново високопроизводително оборудване”, подчерта изпълнителният директор.

„Пред всички нас, асарелци,  не като мениджъри, служители и работници, защото аз не обичам това  деление, а като хора – стоят сериозни предизвикателства. Първото е намаляването на себестойността и непрекъснатото внедряване на нови технологии, за което трябват инвестиции и иновации. Второто предизвикателство е достъпът до ресурси. Изключително сериозен проблем, който изисква три неща – инициатива, обществено съгласие и ясна държавна позиция. Третото предизвикателство идва от намирането и задържането на перспективни кадри или казано точно и директно: „Да оставим децата си тук – спокойни, реализирани, активни“,  заяви още той в приветствието си.

В заключение инж. Николов благодари на всички работещи в компанията, че са всеотдайни и трудолюбиви, че са силни и истински, че застават зад общи смислени каузи.

„Този празник е доказателство, че асарелското семейство е живо. То е живо, защото следва правилната политика. Вие не само спазвате високите стандарти, Вие ги създавате. Знам, че винаги мога да разчитам на „Асарел-Медет“. Така беше и миналата година, когато в условията на бедствено положение заради водната криза, без никакви условия и пазарлъци, „Асарел-Медет“ ни помогна за ремонта на водопровода“, заяви кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Председателят на Управителния съвет на БМГК проф. Николай Вълканов поздрави всички работещи в компанията с празника и заяви, че „Асарел-Медет“АД е флагманът на българската минна индустрия.

Изпълнителният председател на Българска стопанска камара Радосвет Радев изтъкна, че за него  „Асарел-Медет“АД е еталон за мениджърско управление и дългосрочна визия за развитие. „Компания като вашата е уважавана от всички – партньори и конкуренти“, каза Радосвет Радев.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че благодарение на корпоративната култура, създадена в „Асарел-Медет“АД от покойния председател на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков, Панагюрище е един от най-младите и най-красивите градове в България. „Имате спортна зала, каквато в големите областни градове нямат. Имате работни места, имате добро заплащане. Ако имаше още хиляда предприятия като „Асарел-Медет“, България щеше да цъфти“, каза Димитър Манолов.

Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, честити празника на всички миньори и заяви, че работят най-тежката, но и най-достойна професия. „Благодарение на Вас и Вашия труд, България е в челото на европейската добивна индустрия. Вие сте двигателят на прогреса, Вие движите света“, допълни Валентин Вълчев.

Празникът започна с благодарствен молебен, който бе отслужен в параклиса „Свети Иван Рилски” от архиерейския наместник протойерей Атанас Манолов. Асарелци и гостите на празника се насладиха на  фолклорната магия на Северняшкия танцов ансамбъл от Плевен, и малките танцьори от танцов състав „Тангра” от село Попинци. Хитовете на Орлин Горанов, Дони и Нети, както и модерното звучене на Поли Генова допълниха пъстрата музикална палитра.

За доброто настроение на празнуващите се погрижиха известните актьори Петко Петков – Шайбата и Васил Драганов, духовият оркестър „Делчо Радивчев” към Народно читалище „Виделина 1865” – Панагюрище и танцовите състави „Елинор” и „Панагюрско съкровище“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Панагюрище.

Акцент в програмата за Деня на миньора бяха легендарният вокал на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън и рок група Б.Т.Р.

25ути-казан

Присъстващите опитаха курбана, приготвен лично от кулинарния виртуоз Ути Бъчваров в казан от асарелска мед, а за най-малките имаше забавления и атракции.

По традиция се изви и дълго празнично хоро, което бе поведено от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” Димитър Цоцорков и фирмения знаменосец Илин Ранчев, който има над 35 години непрекъснат трудов стаж в дружеството.