23 лица са с обвинения след акция на полицията и прокуратурата, съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор Румен Попов. Всичко започва от 2 лица от Пловдив, които живеят охолно над доходите, които имат, разполагат и с луксозни автомобили. Разкрита е фабрика за незаконни цигари, в последните дни са извършени 15 претърсвания на различни територии на страната. Има и заведено дело за пране на пари. Фабриката е в Тутракан. В нощта е била работеща, оборудвана със съвременна технология, с мастер боксове. Установени са били още 3 фабрики в Горна Оряховица и в Дупница, съобщи Трафик нюз.

Всичко започва от Калугерово, Пазарджишко, където е открито оборудване за производство на нелегален тютюн. Обемите на производство на цигари са огромни – всяка една от фабриките произвежда около 100 000 кутии на ден. За да се разкрият 4-те фабрики са използвани СРС-та. На 2-3 дни продукцията се изнасяла и разпространявала в страната и извън нея. Във всички фабрики имало спални помещения, 12 бани и тоалетни, оборудвани са били с фитнес, готвач. Работило се денонощно. В четирите фабрики са работили хора от бивши тютюневи предприятия. Те са били извозвани с бусове със затъмнени стъкла. Работили по две седмици на месец срещу 1500 лв.

Иззети са 42 тона акцизен тютюн, готов за производство на цигари на стойност 7 милиона, трудно различим от качествения. Открити остатъчни продукти от други видове цигари. Били са използвани 13 милиона и 500 хиляди филтъра за производство на 700 000 цигари на седмица. Ако бяха продължили работа, всичко това щеше да донесе голяма печалба за създателите на фабриките, поясниха още от прокуратурата.

Иззети са машини, мотокари, товарни автомобили, микробуси, автомобили, 3 депа за цигари. Установена е печатница във Варна. При установената схема, всяко транспортиране на работници било на три етапа. Използвани са едни и същи камиони. Всяка фабрика е затъмнена с кнауф и разполага със самостоятелни генератори. Били са снабдени и с обемни датчици на движение, на 250 м, за да усетят дрон. Много добре изградена структура за защита от проверки. Тепърва ще се прецени дали са е организирана престъпна група.Няколко лица са обявени за общодържавно издирване.

Подготвяно е било и откриването на нова фабрика в Горна Оряховица в съседство със старата. По случая работят 8 областни дирекции на полицията. В Плевен са били открити два автомобила с произведени цигари от тези фабрики, допълни шефът на МВР-Пловдив Атанас Илков.